Valikko

Leipä ravitsemuksessa

Täysjyväleipä

 

Sanaa ”täysjyvä” voi käyttää leivän nimessä tai korostaa pakkausmerkinnöissä, kun viljaraaka-aineiden määrästä vähintään 50 prosenttia on täysjyväviljaa. 

Yhdysvalloissa AACCI:n (AACC International, ent. The American Association of Cereal Chemists) mukaan täysjyväleipä tai -tuote sisältää täysjyväviljaa 8 g/30 g tuotetta.

 

Mistä täysjyväleivän tunnistaa?

Täysjyväleivän raaka-aineena voi olla ruista, vehnää, kauraa, ohraa, maissia, tattaria, riisiä, hirssiä ja niistä saatuja jyviä, rouheita, litisteitä, hiutaleita ja karkeudeltaan erilaisia jauhoja sekä maltaita.

Täysjyväleivän pakkauksessa ilmoitetaan täysjyväainesosien osuus käytetyistä viljaraaka-aineista.

Pakkauksessa käytetään sanamuotoa ”täysjyvää x % viljaraaka-aineista”.

 

Esimerkkejä

Täysjyväruisleipä
Ainesosat: täysjyväruisjauho, vesi, suola (0,9 %)
Sisältää täysjyvää 100 % viljaraaka-aineista.

Täysjyväruisleipä
Ainesosat: täysjyväruisjauho, vesi, vehnäjauho, suola (0,9 %)
Sisältää täysjyvää 70 % viljaraaka-aineesta.

 

Täysjyvä vai kokojyvä

Täysjyvä- ja kokojyväleipä sekoitetaan helposti keskenään. Kokojyvästä saatetaan puhua, kun tarkoitetaan täysjyvää. Oikea termi on kuitenkin täysjyvä. Kokojyväleivässä on nähtävillä kokonaisia jyviä, usein koristeena leivän pinnalla, mutta muuten se voi olla valkoisista vehnäjauhoista leivottua. Suositeltavaa onkin puhua jyväleivästä. Näin jyviä sisältävät leivät eivät sekoittuisi täysjyväleipiin.