Valikko

Leipä ravitsemuksessa

Antioksidantit

 

Antioksidantit ovat aineita, joka ehkäisevät muiden aineiden hapettumisen hapettuen itse. Antioksidantit suojaavat elimistön rasvahappoja ja proteiineja hapettumisen aiheuttamilta vaurioilta. Täysjyväviljatuotteiden antioksidantit ovat vesiliukoisia ja rasvaliukoisia. Arviolta puolet antioksidanteista on liukenemattomia. Liukoisia ovat fenoliset hapot, flavonoidit, tokoferolit ja kauran avenantramidit. Suurin osa liukenemattomista antioksidanteista on sitoutunut kuituun. Noin kaksi kolmasosa täysjyväviljan antioksidanteista ei liukene veteen. Antioksidanttiaktiivisuus on liukenemattoman viljakuidun luontainen ominaisuus.

Täysjyvävilja sisältää erilaisia yhdisteitä, jotka suoraan tai epäsuorasti suojaavat elimistöä hapettumisen aikaansaamilta vaurioilta. Näitä yhdisteitä ovat:

  • fenoliset yhdisteet
  • karotenoidit
  • E-vitamiini
  • mineraalit, kuten seleeni, rauta, kupari ja sinkki
  • rikkipitoisista aminohapoista metioniini ja kysteiini
  • ligniini
     

Täysjyväviljojen antioksidantit saattavat toimia erilaisten, monimutkaisten ja yhteisvaikutukseen perustuvien mekanismien kautta. Antioksidanttien vaikutusta ei kuitenkaan ole vielä täysin vakuuttavasti osoitettu ihmisellä.