Valikko

Leipä ravitsemuksessa

Fytosterolit eli kasvisterolit

 

Kasvisterolit ovat kolesterolin kaltaisia yhdisteitä, jotka häiritsevät ruoansulatuskanavassa kolesterolin imeytymistä ja pienentävät siten veren kolesterolipitoisuutta. Kasvisteroleita on kasvikunnan tuotteissa ja ne jaetaan kasvisteroleihin ja -stanoleihin. Täysjyväviljat sisältävät pääasiassa kasvistanoleita. Täysjyväviljat ovat hyvä kasvisterolien lähde, etenkin jos niiden käyttömäärä ruokavaliossa on kohtalaisen suuri. Tutkimuksissa on esitetty, että 1–3 g kasvisteroleita päivässä pienentää veren LDL-kolesterolitasoa keskimäärin 10 %. Esimerkiksi rukiin jyvä sisältää kasvisteroleja 80–90 mg/100 g. Täysjyväviljan kulutuksen lisääminen lisäisi kasvisterolien kokonaissaantia ja siten se voisi olla mahdollinen keino alentaa kolesterolitasoa.