Valikko

Leipä ravitsemuksessa

Ravintokuitu

 

Täysjyvävilja sisältää runsaasti ravintokuitua. Ravintokuidut ovat kasvisolujen seinämän ainesosia, jotka eivät pilkkoudu ohutsuolessa imeytyvään muotoon. Kuitua on kahdenlaista, veteen liukenevaa kuitua ja veteen liukenematonta. Runsaasti ravintokuitua sisältävä ruokavalio voi heikentää kivennäisaineiden imeytymistä. Tosin ravintokuitua sisältävät täysjyväviljat sisältävät yleensä enemmän kivennäisaineita kuin valkoiset viljatuotteet, joten ravintokuidun lisääminen ruokavalioon ei vähennä kivennäisaineiden kokonaissaantia.

 

Oligosakkaridit

 

Oligosakkaridit ovat hiilihydraatteja, jotka muodostuvat 2–10 tai 2–20 sokerimolekyylistä. Jotkin oligosakkaridit eivät pilkkoudu ohutsuolessa imeytyvään muotoon ja siksi ne ovat ravintokuitua. Prebiooteiksi kutsutaan sellaisia oligosakkarideja, jotka lisäävät paksusuolen bakteerin kasvua tai aktiivisuutta edistäen terveyttä (ummetusta, allergioita ja mahdollisesti joitakin syöpätauteja ehkäisevä vaikutus). Prebiootteja esiintyy mm. viljan kuidussa.