Kuitutesti

Kuitu täyttää vatsaa, pitää kylläisenä, tasapainottaa suolen toimintaa ja auttaa pysymään solakkana. Siitä ei saa energiaa. Kuitua on vain kasvikunnan tuotteissa. Parhaita lähteitä ovat täysjyväleipä ja muut viljatuotteet. Kasvikset, marjat ja hedelmät ovat hyvä lisä, mutta yksin niistä ei päivän kuituannosta saa.

Nuori tarvitsee päivittäin vähintään 25-35 g kuitua. Tavallisesta, monipuolisesta ruoasta saa riittävästi kuitua. Erityisiä kuituvalmisteita ei tarvita.


Muistele mitä eilen söit ja täytä alla oleva kysely. Merkitse "annosta" -neliöön päivittäinen ruoka-annoksesi (kpl) kyseistä tuotetta. Lomake laskee sinulle kuitupisteet, kun täytät kenttiin annosmäärät ja painat Laske.


LEIVÄT
Tuoteyksikkö/ annos Kuitukerroin
(g kuitu/ annos)
Annoksia
Ruokaleivät (annos = 1 viipale)      
Ruisleivät, täysjyväleivät ja muut runsaskuituiset leivät
(runsaskuituinen = kuitua yli 6g/ 100g)
4  
Seka-, kaura-, ohra- ja grahamleipä tai tavallinen paahtoleipä 2  
Ranskanleipä, patonki, croissant, hiivaleipä ja muut vaaleat leivät (esim. bagel, ciabatta, focaccia) 1  
Kuivaleivät (annos = 1 viipale/ kappale)      
Näkkileipä ja reikäleipä 3  
Hapankorppu 2  
Korput 1  
Kahvileivät (annos = 1 kpl/ pala)    
Pulla ja pullapohjaiset piiraat 2  
Munkit ja viinerit 1,5  
Piirakat, pasteijat ja pitsa (annos = 1 kpl/ pala)    
Pasteijat, pitsa 1,5  
Karjalanpiirakka 1  
Lihapiirakka, iso ohukainen tai 4 pientä 1
MUROT, MYSLIT JA AAMIASHIUTALEET
(annos = 1 dl)
Tuoteyksikkö/ annos Kuitukerroin
(g kuitu/ annos)
Annoksia
Murot 0,5  
Maissihiutaleet ja riisi-vehnähiutaleet 1  
Runsaskuituiset täysjyvähiutaleet 4  
Mysli 2  
VÄLIPALAPATUKAT JA KEKSIT
(annos = 1 annos/ purkki)
Tuoteyksikkö/ annos Kuitukerroin
(g kuitu/ annos)
Annoksia
Myslipatukka 1  
Viljaisa välipalakeksi 3  
Viljaisa välipalajuoma 8  
PUUROT
(annos = 2,5 dl keitettynä)
Tuoteyksikkö/ annos Kuitukerroin
(g kuitu/ annos)
Annoksia
Lesettä sisältävät puurot 6  
Hiutalepuurot
(kaura-, ohra-, ruis - ja neljän viljan hiutalepuurot)
5  
Riisi- ja mannapuurot 1  
Jauhopuurot ja muut puurot 3  
Kauralesepuuro 7  
MARJAT JA HEDELMÄT
Tuoteyksikkö/ annos Kuitukerroin
(g kuitu/ annos)
Annoksia
Tuoreet marjat ja hedelmät
(annos 1 dl tai 1 kpl)
2  
Kuivatut marjat ja hedelmät
(annos = 1 rkl)
1  
KASVIKSET
(annos = 1 dl)
Tuoteyksikkö/ annos Kuitukerroin
(g kuitu/ annos)
Annoksia
Herneet, keitetyt pavut, maissi, keitety linssit ja herne-maissi-paprika-seos 3  
Raaste, sekasalaatti tai tuoreet vihannekset ja kasvikset 1  
PERUNA
(annos = 1 kpl tai 1 dl)
Tuoteyksikkö/ annos Kuitukerroin
(g kuitu/ annos)
Annoksia
Keitetty peruna, perunasose tai- salaatti, ranskalaiset, paistetut –tai valkosipuliperunat 1  
RIISI JA PASTA
(annos = 2 dl keitettynä)
Tuoteyksikkö/ annos Kuitukerroin
(g kuitu/ annos)
Annoksia
Täysjyväriisi ja riisi-viljasekoitukset 2  
Valkoinen riisi, nuudeli, couscous 1  
Moniviljapasta 5  
Tavallinen pasta 2  
LESEET, ALKIOT, SIEMENET JA PÄHKINÄT
(annos = 1 rkl)
Tuoteyksikkö/ annos Kuitukerroin
(g kuitu/ annos)
Annoksia
Pellavansiemenet 3  
Leseet, alkiot, pähkinät sekä muut siemenet 1  

PÄIVÄN KUITUMÄÄRÄ (g):

Yli 25 pistettä. Loistavaa! Saat kuitua tosi hyvin. Ruokavaliosi on varmasti monipuolinen ja terveellinen. Jatka vain samaan malliin.

21-24 pistettä. Hienoa! Kuidun saantisi on lähes OK. Lisäämällä päivittäiseen ruokavalioosi viipaleen ruisleipää, saat asian järjestykseen. Jatka muuten samaa rataa!

15-20 pistettä. Vielä puuttuu vähän, mutta tästä on helppo jatkaa. Jo muutaman ruisleipäviipaleen lisäämisellä saavutat suosituksen.

Alle 15 pistettä. Haloo! Kuidun saantisi on liian niukkaa. Ruokavaliosi kaipaa remonttia! Oman hyvinvointisi takia Sinun kannattaa tarkistaa mitä syöt. Helppo tapa lisätä kuidun saantia on syödä täysjyväleipää joka aterialla. Kuudesta viipaleesta ruisleipää tai -näkkäriä saat jo 18 g kuitua, mikä on 2/3 päivän tarpeesta. Vaihtamalla 2 palaa paahtoleipää jyväiseksi ruisleiväksi lisäät kuidun saantiasi peräti 9 g.