Leipä ja pakkausmerkinnät

Kaikkia elintarvikkeita koskevat pakkausmerkintävaatimukset on esitetty kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksessa elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä (1084/2004, muutokset 724/2007 ja 1224/2007).


Pakkausmerkinnät sekä kuluttajien että elintarvikealan toimijoiden tukena

Suurin osa leipä- ja leipomotuotteista myydään valmiiksi pakattuina. Asianmukaiset ja yhtenäiset pakkausmerkinnät tekevät nykyaikaisen elintarvikkeiden jakelun ja jälleenmyynnin mahdolliseksi. Ennen kaikkea merkintöjen tulee antaa kuluttajalle riittävästi tietoa tuotteista, jotta hän pystyisi tekemään tietoisia valintoja ostotilanteessa ja valitsemaan itselleen soveltuvia tuotteita. Tämä edellyttää, että merkinnät ovat niin selkeät, että normaalin näkökyvyn omaava henkilö pystyy lukemaan ne vaivatta ja ilman apuvälineitä samalla tavoin kuin lukisi sanomalehteä tai kirjaa. Vastuu pakkausmerkintöjen oikeellisuudesta ja riittävyydestä kuuluu tuotteesta vastuussa olevalle elintarvikealan toimijalle. Koska pakkausmerkintälainsäädäntö ja sen valvonta koskevat kaikkia, on elintarvikealan toi­mijoiden tasapuolinen kohtelu ja yhtäläinen kilpailuasema taattu.


Pakolliset pakkausmerkinnät 13.12.2014 alkaen

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1169/2011 elintarviketietojen antamisesta kuluttajille julkaistiin 22.11.2011. Se tuli voimaan 20 päivää tämän jälkeen. Asetuksella kootaan yhteen ja saatetaan ajan tasalle elintarvikkeiden merkintöjä koskevan lainsäädännön kaksi osa-aluetta: yleiset merkinnät ja ravintoarvomerkinnät. Siirtymäaika pakollisia elintarviketietoja koskevien vaatimusten soveltamiselle oli 3 vuotta asetuksen voimaantulosta. Elintarviketietoasetusta on noudatettu 13.12.2014 alkaen. Paistopisteissä ja irtomyynnissä myytäviin leipä- ja leipomotuotteisiin pätevät omat säädöksensä, jotka on esitetty alempana kohdassa "Pakkaamattomien elintarvikkeiden pakkausmerkinnät".

Taulukko 1. Pakolliset pakkausmerkinnät

Elintarvikkeen nimi

Ilmoittaa, mistä elintarvikkeesta on kyse. Tulee olla lyhyt ja täsmällinen, ei tavaramerkki tai kauppanimi.

Ainesosaluettelo

Valmistus- ja lisäaineet merkitään yhtenä kokonaisuutena valmistusajankohdan mukaisen painon mukaan alenevassa järjestyksessä.

 •  Lisäaineet

 Ilmoitetaan käyttötarkoitusta osoittavalla ryhmänimellä ja täyndennetään omalla nimellä tai E-numerotunnuksella.

 • Allergisoivat ja intoleransseja aiheuttavat aineet

Allergeeliluetteloon kuuluva aine pitää ilmoittaa korosten ainesosaluettelossa, vaikka se olisi kantaja-aineessa tai vaikka sitä olisi käytetty alle 2 %. Esimerkiksi:


 • gluteenia sisältävät viljat
 • kananmunat ja munatuotteet
 • pähkinät ja pähkinätuotteet
 • soijapavut ja soijapaputuotteet
 • maito ja maitotuotteet
 • seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet
 • lupiini ja lupiinituotteet
 • gluteeni, alkuperä lihavoiden, esim. gluteeni (vehnä)
 • Koostetut ainesosat

Koskee margariineja, hilloja, täytteitä ja suklaata. Kaikki ainesosat tulee ilmoittaa, mikäli käyttömäärä ylittää 2 %.

 • Ryhmänimet

Voidaan käyttää mm. tärkkelyksistä tai jauhoseoksista. Alkuperä mainittava, mikäli kyseessä on allergisoiva ainesosa, esim. ohratärkkelys, jauho (vehnä, ohra, ruis)

 • Tiettyjen ainesosien määrä

Määrää tarkoittava merkintä elintarvikkeen nimen yhteyteen tai ainesosaluetteloon, mikäli ainesosa: esiintyy elintarvikkeen nimessä

on oleellinen ja erottaa tuotteen muista

korostetaan sanoin, kuvin tai kirjoitustyylein pakkausmerkinnöissä, esim. ”Voilla leivottu pulla”.

Suolapitoisuus

Merkintä pakollinen suolan saannin kannalta merkittävissä elintarvikkeissa, joihin ruokaleivät*, näkkileivät ja hapankorputkin kuuluvat. Katso lisätietoa alla kohdasta "Leivän suolapitoisuuden ilmoittaminen".


 • Voimakassuolaisuus

Merkintä pakollinen, mikäli rajat ylittyvät. Katso lisätietoa alla kohdasta "Leivän suolapitoisuuden ilmoittaminen".

Sisällön määrä

Ilmoitetaan grammoina (g) pois lukien pakkauksen paino.

Vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta

Aika, jonka leipä oikein säilytettynä säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Leivontapäivän merkintä korvaa leipäerän numeron. Huom. Merkintää ei tarvita leipomotuotteissa ja leivissä, jotka ovat ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne tavallisesti nautitaan yhden vuorokauden (24 tunnin) kuluessa valmistuksesta, esimerkiksi paperipussiin pakattu patonki ja sämpylä.

Valmistajan, pakkaajan tai myyjän nimi ja osoite


Alkuperämaa

Merkittävä, jos sen puuttuminen voi johtaa kuluttajaa harhaan esim nimen, logon tai kuvien vuoksi. Huom! Suomessa paistetun ulkomaalaisen leivän alkuperämaa EI ole Suomi.  

Elintarvike-erän tunnus

Voidaan korvata elintarvikkeen säilyvyysaikaan liittyvällä merkinnällä

Säilytysohje

Tarvittaessa

Käyttöohje

Tarvittaessa

Varoitusmerkinnät

Tarvittaessa

Elintarvikkeen alkoholipitoisuus

Jos se on kiinteässä elintarvikkeessa yli 1,8 paino%.

Lisäaineeksi luettavat makeutusaineet

Jos käytetty, ilmoitettava: Sisältää makeutusainetta tai makeutettu XX:llä. Jos käytetty aspartaamia, on lisäksi mainittava: Sisältää fenylalaniinin lähteen.

Suojakaasun käyttö

Jos pakattu suojakaasuus.

Käsitelty ionisoivalla säteilyllä

Jos käytetty säteilytettyä raaka-ainetta.

Geenitekniikan käyttö

Jos käytetty muuntogeenistä ainesosaa.

*Ruokaleipien ryhmään kuuluvat myös croissantit sekä pita- ja tortillaleivät. Suolan määrää ei sen sijaan tarvitse merkitä esimerkiksi korppuihin ja voileipäkekseihin.Ravintoarvomerkinnät pakollisiksi 13.12.2016

Ravintoarvojen merkintä muuttuu pakolliseksi pakatuissa elintarvikkeissa 13.12.2016 alkaen. Uusia vaatimuksia on tullut noudattaa kuitenkin jo 13.12.2014 lähtien, mikäli pakkaukseen merkitään ravintoarvotietoja käytetään terveys- tai ravitsemusväitettä tai elintarviketta on täydennetty ravitsemuksellisesti (vitamiinit tai kivennäisaineet).


Pakolliset ravintoarvomerkinnät

Ravintoarvomerkinnät tulee esittää yhtenä selkeänä kokonaisuutena alla näkyvän mallin mukaisesti. Tiedot on annettava sataa (100) grammaa tai millilitraa kohden. Lisäksi tiedot voi antaa annosta tai leipäpalaa kohden, mikäli annoksen koko ja kulutusyksikköjen määrä on myös näkyvissä.  Mikäli ravitsemus- tai terveysväite esitetään muusta kuin ravintoarvoilmoitukseen kuuluvista ravintoaineesta, tulee myös sen määrä ilmoittaa lähellä ravintoarvoilmoitusta.


Kaikki mallin mukaiset merkinnät on löydyttävä esitetyssä järjestyksessä. 

LEIPÄNEN –paahtoleipä

Ravintoaine

Ravintosisältö / 100g

Huomioitavaa

Energia

840 kJ / 200 kcal

Energia tulee ilmoittaa sekä kilojouleina (kJ) että kilokaloreina (kcal)

Rasva

 • josta tyydyttynyttä

3,8 g


0,7 g

Kerta- ja monityydyttymättömien rasvojen määrän ilmoittaminen on vapaaehtoinen lisätieto.

Hiilihydraatit

 • joista sokereita

55 g


4 g

Sokerin alakohtana voi ilmoittaa polyolien ja tärkkelyksen määrät. Ravintokuidun määrä voidaan haluttaessa ilmoittaa hiilihydraattien ja proteiinin välissä.

Proteiini

8,8 g


Suola

1,1 g

Elintarvikkeen sisältämästä suolastailmoitetaan sekä elintarvikkeeseen lisätty suola että sen luontaisesti sisältämä natrium suolana. Laskukaava: kokonaisnatriumpitoisuus x 2,5. Jos elintarvikkeen suolapitoisuus johtuu yksinomaan luontaisesti esiintyvästä natriumista, se voidaan mainita lähellä ravintoarvoilmoitusta.

Vitamiinit ja kivennäisaineet

Vitamiinien ja kivennäisaineiden määrä voidaan ilmoittaa vain, jos niitä esiintyy elintarvikkeessa merkitseviä määriä. Niiden paikka on luettelon viimeisenä. Merkitsevän määrän laskemisessa käytetään elintarviketietoasetuksessa olevia päivittäisen saannin vertailuarvoja (ks. alla).


Energian ja ravintoaineiden saannin vertailuarvot (RI = Referance Intake)

Energian ja ravintoaineiden saannin vertailuarvo kertoo kuinka paljon 100 g/ 100 ml/ annoksen/ kulutusyksikön sisältämä energia ja tai ravintoaineiden määrä on suositeltavasta päivittäisestä energiantarpeesta. Vertailuarvot pohjautuvat aikuisen keskivertokäyttäjän päivittäiseen saantiin, joka on noin 8400 kJ / 2000 kcal. Kuidulle ei ole esitetty saannin ver­tailuarvoa, joten sitä ei voi silloin esittää saannin vertailuarvosta. Energiasisältö ja ravintoaineiden saannin vertailuarvot on määritelty vain aikuisille. Käytettävien käsitteiden yhdenmukaistamiseksi ja selkiyttämiseksi termiä ”ohjeellinen päivittäinen määrä” tai lyhennettä GDA (Guideline Daily Amount) ei saa enää käyttää, vaan ”saannin vertailuarvo” ja RI korvaavat ne kaikissa pakkausmerkinnöissä.

 

Mistä tarvittavat ravintoarvotiedot saadaan?

Ravintoarvotiedot perustuvat tavallisesti valmistajan tekemiin analyyseihin. Etenkin tapauksissa, joissa elintarviketta markkinoidaan terveys- tai ravitsemusväitteellä, on laboratorioanalyysien teettäminen suositeltavaa. Jos analyysien tekeminen tai teettäminen ei ole mahdollista, ravintoarvot tulee laskea käytettyjen ainesosien keskiarvolukujen tai yleisesti hyväksytyn tiedon perusteella.


Kattava ainesosien ja valmiiden tuotteiden ravintoarvoja sisältävä tietolähde on esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä Fineli-tietopankki: www.fineli.fi.Leivän suolapitoisuuden ilmoittaminen

Suolapitoisuuden ilmoittaminen on säädetty pakolliseksi suolan saannin kannalta merkittävissä elintarvikkeissa. Ruokaleivät, näkkileivät ja hapankorput kuuluvat tähän ryhmään. Suolan määrä ilmoitetaan aineisosaluettelossa ja 13.12.2016 alkane myös ravintoarvimerkintänä alla olevien ohjeiden mukaisesti:


 • Ennen 13.12.2016: Natriumkloridin eli lisätyn suolan kokonaismäärä elintarvikkeessa painoprosentteina. Ilmoitetaan ainesosaluettelossa tai erikseen muualla pakkauksessa.
 • Jälkeen 13.12.2016: Edellisen merkinnän lisäksi natriumin kokonaismäärä (lisätty suola ja luontainen natrium) suolaekvivalentteina (suola (g) = 2,5 x Na) ravintoarvomerkinnässä.

Voimakassuolaisuus/vähemmän suolaa

Mikäli elintarvike ylittää asetetut rajat (taulukko 2), on pakkaukseen lisättävä merkintä "voimakassuolainen" tai "lisätty paljon suolaa".

Vastaavasti elintarvikkeisiin, joissa suolan määrää on vähennetty vähintään 25 % vastaavaan tuotteeseen verrattuna, voi käyttää merkintää "suolaa vähennetty" tai "vähemmän suolaa". Suomessa vertailu tehdään lähtökohtaisesti voimakassuolaisuudelle asetettuihin raja-arvoihin, joten vertailutuotetta ei ole tarpeen esittää.


Suolapitoisuutta määritettäessä tulee ottaa huomioon, että ennen 13.12.2016 suolapitoisuuteen liittyvät merkinnät määräytyvät vain lisätyn suolan määrän mukaan. Siirtymäajan jälkeen suolapitoisuuteen lasketaan kuuluvaksi sekä elintarvikkeen luontainen että siihen lisätty suola.

Taulukko 2. "Voimakassuolainen"ja "vähemmän suolaa" rajat enne ja jälkeen 13.12.2016


Ennen 13.12.2016

Voimakassuolainen

(% suolaa yli)

Vähemmän suolaa

(% suolaa enintään)

Ruokaleivät*

1,2

0,9

Näkkileivät ja hapankorput

1,6

1,2

Aamiaisviljavalmisteet

1,6

1,2


Jälkeen 13.12.2016

Voimakassuolainen

(% suolaa yli)

Vähemmän suolaa

(% suolaa enintään)

Ruokaleivät*

1,1

0,83

Näkkileivät ja hapankorput

1,4

1,1

Aamiaisviljavalmisteet

1,4

1,1

*Ruokaleipien ryhmään kuuluvat myös croissantit sekä pita- ja tortillaleivät. Suolan määrää ei sen sijaan tarvitse merkitä esimerkiksi korppuihin ja voileipäkekseihin.


Pakkaamattomien elintarvikkeiden pakkausmerkinnät

Pakkaamattomalla elintarvikkeella tarkoitetaan kuluttajalle sellaisenaan tarkoitettua elintarviketta, joka saa pakkauksen ympärilleen vasta elintarvikkeen luovutuspaikassa eli vähittäismyyntipaikassa tai tarjoilupaikassa (kahvilat, ravintolat). Tähän ryhmään kuuluvat:

 • Kuluttajan itse pakkaamat elintarvikkeet (esim. irtomyyntileivät ja leivokset)
 • Ostohetkellä pakkaukseen suljettavat elintarvikkeet (esim. palvelu- tai tuote-esittelymyynti)
 • Luovutuspaikassa valmiiksi pakatut, välittömään, 24 h sisällä tapahtuvaan myyntiin tarkoitetut elintarvikkeet (esim. kaupan paistamat ja pakkaamat leivät, kahvilalinjaston valmiiksi kääritty sämpylä).

Pakolliset pakkausmerkinnät 1.4.2015 alkaen

1.4.2015 alkaen em. ryhmiin kuuluvista pakkaamattomista elintarvikkeista tulee löytyä seuraavat tiedot:

 • elintarvikkeen nimi
 • käytetyt ainesosat
 • allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet (ks. taulukko 1) ja tuotteet tai tieto siitä, mistä kyseisen tiedon saa
 • alkuperämaa tai lähtöpaikka (jos puuttuminen johtaa harhaan)
 • tarvittavat käyttö- ja säilytysohjeet

Tarjoilupaikoissa ainesosaluetteloa tai käyttö- ja säilytysohjeita ei tarvitse merkitä.

 

Miten ja mihin merkinnät tehdään?

Pakkaamattomista elintarvikkeista annettavat pakolliset tiedot on ilmoitettava loppukuluttajalle kirjallisesti pakkaamattoman elin­tarvikkeen läheisyydessä. Hyllynreunaetikettien ohella myös helposti havaittavat ja selkeät esitteet tai taulut ovat hyväksyttyjä merkintätapoja. Tiedot voidaan antaa myös suullisesti, mutta täsät mahdollisuudesta pitää löytyä merkintä tuotteiden läheisyydessä. Silloin tiedot tulee olla myös helposti henkilökunnan sekä valvontaviranomaisen saatavilla.


Ravintoarvomerkinnät vapaaehtoisia

Ravintoarvomerkintöjen tekeminen pakkaamattomiin elintarvikkeisiin on vapaaehtoista. Mikäli ravintoarvomerkintöjä tehdään, voidaan ne rajata pelkästään energiasisältöön tai energian, rasvan, tyydyttyneiden rasvojen, sokerien ja suolan määrän ilmoittamiseen. Tiedot voidaan antaa annosta tai kulutusyksikköä kohti, jos  niiden koot on määritetty.


Suolan ilmoittaminen pakolliseksi ruokaleivissä 13.12.2016 alkaen

Ruokaleivistä, jotka kuuluvat pakkaamattomien elintarvikkeiden piiriin, tulee 13.12.2016 alkaen ilmoittaa vähittäismyyntipaikoissa suolan määrä. Suolan ohella myös rasvan määrän ilmoittaminen muuttuu pakolliseksi juustojen ja tiettyjen lihavalmisteiden kohdalla. Lisäksi voimakassuolaisuus –merkintä vaaditaan samoin perustein kuin pakatuissa elintarvikkeissa.


Suolan määrä ilmoitetaan painoprosentteina valmistushetkellä ravintoarvomerkinnän läheisyydessä tai suolaekvivalentteina (2,5 x natriumin kokonais­määrä) ravintoarvomerkinnässä. Jos ravintoarvomerkintää ei käytetä, suolapitoisuus on esitettävä muulla helposti havaittavalla ja selkeällä tavalla.
Pääkaupunkiseudulla myytäviä vähemmän suolaa sisältäviä leipiä on koottu listaan. Osa leivistä on myynnissä myös muualla.

 

Listan voi ladata ja tulostaa alla olevasta linkistä.


Vähemmän suolaa sisältävät leivät 04-2015 päivitetty (pdf) (76.2 KB) 

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä