Leipä ja päällysmerkinnät


Pakattujen elintarvikkeiden päällysmerkintöjen pitää noudattaa kauppa- ja teollisuusministeriön antamaa säädöstä 1084/2004, muutokset 724/2007 ja 1224/2007.

 

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1169/2011 elintarviketietojen antamisesta kuluttajille on julkaistu 22.11.2011. Asetuksella kootaan yhteen ja saatetaan ajan tasalle elintarvikkeiden merkintöjä koskevan lainsäädännön kaksi osa-aluetta: yleiset merkinnät ja ravintoarvomerkinnät. Siirtymäaika pakollisia elintarviketietoja koskevien vaatimusten soveltamiselle on 3 vuotta asetuksen voimaantulosta. Pakollista ravintoarvomerkintää koskeva siirtymäaika on 5 vuotta asetuksen voimaantulosta.

 

Pakolliset merkintävaatimukset ovat lähtökohtaisesti samat kuin nykyisessä pakkausmerkintädirektiivissä / kansallisessa pakkausmerkintäasetuksessa.

 

Merkintöjen tulee antaa kuluttajalle riittävästi tietoa tuotteista, jotta hän pystyisi tekemään tietoisia valintoja ostotilanteessa ja valitsemaan itselleen soveltuvia tuotteita.

Elintarvikepakkauksista on ilmettävä vähintään seuraavat tiedot:

Taulukko 17. Elintarvikepakkausten merkinnät

Pakolliset merkinnät
Elintarvikkeen nimi *) Myös fantasianimiä saa käyttää
Ainesosaluettelo Painon mukaan alenevassa järjestyksessä
Lisäaineet Ilmoitettava E- koodilla sekä asianomaisella ryhmänimellä
Tiettyjen ainesosien määrä Koskee margariineja, hilloja, täytteitä ja suklaata. Mikäli näitä käytetään enemmän kuin 2 %, tulee kaikki aineksen aineosat ilmoittaa
Sisällön määrä Grammoina tai viipaleina
Vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta Aika, jonka leipä oikein säilytettynä säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Leivontapäivän merkintä korvaa leipäerän numeron
Valmistajan, pakkaajan tai myyjän nimi ja osoite
Alkuperämaa Jos sen puuttuminen voi johtaa kuluttajaa harhaan
Elintarvike-erän tunnus
Säilytysohje Tarvittaessa
Käyttöohje Tarvittaessa
Varoitusmerkinnät Tarvittaessa
Elintarvikkeen alkoholipitoisuus Jos se on kiinteässä elintarvikkeessa yli 1,8 paino%
Tiettyjen elintarvikkeiden suolapitoisuus Mm. ruokaleipä, näkkileipä ja hapankorppu. Tarvittaessa merkintä Voimakassuolainen/Vähäsuolainen
Lisäaineeksi luettavat makeutusaineet Jos käytetty, ilmoitettava: Sisältää makeutusainetta tai makeutettu XX:llä. Jos käytetty aspartaamia, on lisäksi mainittava: Sisältää fenylalaniinin lähteen
Suojakaasun käyttö Jos pakattu suojakaasuun
Käsitelty ionisoivalla säteilyllä Jos käytetty säteilytettyä raaka-ainetta
Geenitekniikan käyttö Jos käytetty muuntogeenistä ainesosaa
Allergiaa aiheuttavat ainesosat Allergeeniluetteloon kuuluva aine pitää ilmoittaa, vaikka se olisi kantaja-aineessa tai vaikka sitä olisi käytetty alle 2 %.
Muut merkinnät
Pakkausten hävittäminen

Muut valmistajan antamat tiedot Esimerkiksi ravintosisältö
*) Vrt ruisleivän määritelmä kohdassa 4.4.1

Ravintosisältömerkinnät

Pakkaukseen saa merkitä myös tietoja ravintoaineista. Ravintosisältö ilmoitetaan 100 g kohti ja se voi olla analysoitu tai laskennallinen arvo. Sen saa ilmoittaa annosta tai kappaletta kohti, jos pakkauksessa olevien annosten/kappaleiden lukumäärä on ilmoitettu. Mikäli tuotteessa on jokin ravitsemuksellinen väite, kuten ”runsaskuituinen”, on ravintosisältömerkintä pakollinen.

  • Jos tuotteessa ei ole ravitsemuksellista väitettä, ravintoarvomerkintä on: energiaa kJ (kcal), proteiineja, rasvaa ja hiilihydraatteja g/100 g
  • Jos tuotteessa on ravitsemuksellinen väite, ravintoarvomerkintä on: energiaa kJ (kcal), proteiineja, hiilihydraatteja, joista sokereita, rasvaa, josta tyydyttyneitä rasvahappoja, ravintokuitua g ja natriumia mg/100 g.
Näiden lisäksi saa ilmoittaa vielä seuraavat ravintoaineet: tärkkelys, polyolit, kerta- ja monityydyttymättömät rasvahapot, kolesteroli sekä 12 vitamiinia ja 6 kivennäisainetta.


Taulukko 18. Tavallisen ja runsaskuituisen leivän pakkausmerkinnät

Tavallinen leipä Runsaskuituinen leipä
LEIPÄNEN – paahtoleipä

Ainesosat:
Vehnäjauho, vesi, vehnärouhe, siirappi, hiiva, margariini, suola (0,8 %), emulgointiaine (E471), soijajauho.


Paino: 425 g

"Parasta ennen" -merkintä pakkauksen sulkijassa.Ravintosisältö /100 g:
Energiaa 840 kJ (200 kcal), proteiinia 8,8 g, hiilihydraattia 55 g, rasvaa 3,8 g


Valmistaja:
Leipomo Leipola Oy
Leipomotie 11, 00100 Helsinki

LEIPÄNEN - paahtoleipä

Ainesosat:
Vehnäjauho, vesi,
vehnärouhe, siirappi, hiiva,
laktoositon margariini, suola (0,8 %), emulgointiaine (E471), soijajauho.


Paino: 425 g

"Parasta ennen" – merkintä pakkauksen sulkijassa.

Runsaskuituinen

Ravintosisältö /100 g:
Energiaa 840 kJ (200 kcal), proteiinia 8,8 g, hiilihydraattia 55 g, josta laktoosia 0 g, sakkaroosia 1 g, ravintokuitua 6 g, rasvaa 3,8 g, josta tyydyttyneitä rasvahappoja 0,7 g, natriumia 240 mg

Valmistaja:
Leipomo Leipola Oy
Leipomotie 11,
00100 Helsinki

Viitteellinen päiväsaanti GDA- tunnus (Guideline Daily Amount)

GDA- merkintä on elintarviketeollisuuden uusi vapaaehtoinen merkintätapa, jolla tuetaan kuluttajien ruokavalioon liittyviä tasapainoisia valintoja. Merkintä kertoo, kuinka paljon nautittava annos sisältää energiaa ja kuinka monta prosenttia se on suositeltavasta päivittäisestä energiantarpeesta 2000 kcal:n energiatasolla (2000 kcal on normaalikokoisen, hieman liikuntaa harrastavan naisen päivittäinen energiantarve). Perinteisen ravintosisällön/100 g tai /100 ml rinnalla GDA antaa tietoa annosta kohti. Merkinnät näyttävät seuraavanlaisilta:

Kuva 9. GDA-merkintä

GDA1
Lähde: ETL 2008
GDA2

Leivän suolapitoisuus

Asetukset leivän suolapitoisuusmerkinnöistä ovat muuttuneet. Ruokaleivän ”voimakassuolainen” -
merkinnän alaraja laski 1,3:sta 1,2 painoprosenttiin. Leivistä ”vähäsuolainen” -merkintä käytännössä poistui, koska se tarkoittaa EU-asetusten mukaan nyt 0,3 % suolaa. Merkintää ”vähemmän suolaa” tai ”suolaa vähennetty” saa käyttää, kun tuotteen suolan määrä on enintään 75 % vastaavan tavanomaisen tuotteen suolan määrästä. Suomessa on sovittu, että vertailutuotteen suolamääränä käytetään ”voimakassuolainen” -merkinnän raja-arvoa. Tämä merkitsee, että ruokaleipään, jonka suolan määrä on enintään 0,9 painoprosenttia saadaan merkitä ”vähemmän suolaa” tai ”suolaa vähennetty”.

”Voimakassuolainen” -merkinnästä poiketen vähäsuolaisuuteen liittyvät merkinnät ovat vapaaehtoisia.


Taulukko 19. Leipien suolapitoisuusmerkintöjen raja-arvot (NaCl %)

Leipätyyppi Merkintä
Ruokaleivät
Näkkileivät ja hapankorput
Aamiaisviljavalmisteet

Voimakassuolainen Vähemmän suolaa tai
suolaa vähennetty
Vähäsuolainen
>1,2 0,9
< 0,3
>1,6

1,2 < 0,3
>1,6 1,2 < 0,3
Pääkaupunkiseudulla myytäviä vähemmän suolaa sisältäviä leipiä on koottu listaan. Osa leivistä on myynnissä myös muualla.

 

Listan voi ladata ja tulostaa alla olevasta linkistä.

 

 


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä