Pakolliset pakkausmerkinnät 13.12.2014 alkaen

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1169/2011 elintarviketietojen antamisesta kuluttajille julkaistiin 22.11.2011. Se tuli voimaan 20 päivää tämän jälkeen. Asetuksella kootaan yhteen ja saatetaan ajan tasalle elintarvikkeiden merkintöjä koskevan lainsäädännön kaksi osa-aluetta: yleiset merkinnät ja ravintoarvomerkinnät. Siirtymäaika pakollisia elintarviketietoja koskevien vaatimusten soveltamiselle oli 3 vuotta asetuksen voimaantulosta. Tätä elintarviketietoasetusta on noudatettu 13.12.2014 alkaen. Paistopisteissä ja irtomyynnissä myytäviin leipä- ja leipomotuotteisiin pätevät omat säädöksensä, jotka on esitetty omassa osiossaan: Pakkaamattomat elintarvikkeet.

Taulukko 28. Pakolliset pakkausmerkinnät.

Elintarvikkeen nimi

Ilmoittaa, mistä elintarvikkeesta on kyse. Tulee olla lyhyt ja täsmällinen, ei tavaramerkki tai kauppanimi.

Ainesosaluettelo

Valmistus- ja lisäaineet merkitään yhtenä kokonaisuutena valmistusajankohdan mukaisen painon mukaan alenevassa järjestyksessä.

  •  Lisäaineet

 Ilmoitetaan käyttötarkoitusta osoittavalla ryhmänimellä ja täyndennetään omalla nimellä tai E-numerotunnuksella.

  • Allergisoivat ja intoleransseja aiheuttavat aineet

Allergeeliluetteloon kuuluva aine pitää ilmoittaa korosten ainesosaluettelossa, vaikka se olisi kantaja-aineessa tai vaikka sitä olisi käytetty alle 2 %. Esimerkiksi:


  • gluteenia sisältävät viljat
  • kananmunat ja munatuotteet
  • pähkinät ja pähkinätuotteet
  • soijapavut ja soijapaputuotteet
  • maito ja maitotuotteet
  • seesaminsiemenet ja seesaminsiementuotteet
  • lupiini ja lupiinituotteet
  • gluteeni, alkuperä lihavoiden, esim. gluteeni (vehnä)
  • Koostetut ainesosat

Koskee margariineja, hilloja, täytteitä ja suklaata. Kaikki ainesosat tulee ilmoittaa, mikäli käyttömäärä ylittää 2 %.

  • Ryhmänimet

Voidaan käyttää mm. tärkkelyksistä tai jauhoseoksista. Alkuperä mainittava, mikäli kyseessä on allergisoiva ainesosa, esim. ohratärkkelys, jauho (vehnä, ohra, ruis)

  • Tiettyjen ainesosien määrä

Määrää tarkoittava merkintä elintarvikkeen nimen yhteyteen tai ainesosaluetteloon, mikäli ainesosa: esiintyy elintarvikkeen nimessä

on oleellinen ja erottaa tuotteen muista

korostetaan sanoin, kuvin tai kirjoitustyylein pakkausmerkinnöissä, esim. ”Voilla leivottu pulla”.

Suolapitoisuus

Merkintä pakollinen suolan saannin kannalta merkittävissä elintarvikkeissa, joihin ruokaleivät*, näkkileivät ja hapankorputkin kuuluvat. Katso lisätietoa alla kohdasta "Leivän suolapitoisuuden ilmoittaminen".


  • Voimakassuolaisuus

Merkintä pakollinen, mikäli rajat ylittyvät. Katso lisätietoa alla kohdasta "Leivän suolapitoisuuden ilmoittaminen".

Sisällön määrä

Ilmoitetaan grammoina (g) pois lukien pakkauksen paino.

Vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta

Aika, jonka leipä oikein säilytettynä säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Leivontapäivän merkintä korvaa leipäerän numeron. Huom. Merkintää ei tarvita leipomotuotteissa ja leivissä, jotka ovat ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne tavallisesti nautitaan yhden vuorokauden (24 tunnin) kuluessa valmistuksesta, esimerkiksi paperipussiin pakattu patonki ja sämpylä.

Valmistajan, pakkaajan tai myyjän nimi ja osoite


Alkuperämaa

Merkittävä, jos sen puuttuminen voi johtaa kuluttajaa harhaan esim nimen, logon tai kuvien vuoksi. Huom! Suomessa paistetun ulkomaalaisen leivän alkuperämaa EI ole Suomi.  

Elintarvike-erän tunnus

Voidaan korvata elintarvikkeen säilyvyysaikaan liittyvällä merkinnällä

Säilytysohje

Tarvittaessa

Käyttöohje

Tarvittaessa

Varoitusmerkinnät

Tarvittaessa

Elintarvikkeen alkoholipitoisuus

Jos se on kiinteässä elintarvikkeessa yli 1,8 paino%.

Lisäaineeksi luettavat makeutusaineet

Jos käytetty, ilmoitettava: Sisältää makeutusainetta tai makeutettu XX:llä. Jos käytetty aspartaamia, on lisäksi mainittava: Sisältää fenylalaniinin lähteen.

Suojakaasun käyttö

Jos pakattu suojakaasuus.

Käsitelty ionisoivalla säteilyllä

Jos käytetty säteilytettyä raaka-ainetta.

Geenitekniikan käyttö

Jos käytetty muuntogeenistä ainesosaa.

*Ruokaleipien ryhmään kuuluvat myös croissantit sekä pita- ja tortillaleivät. Suolan määrää ei sen sijaan tarvitse merkitä esimerkiksi korppuihin ja voileipäkekseihin.

Lähde: Elintarviketieto-opas (pdf) (860.1 KB)



Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä