Leipien kuitupitoisuus


Viipaloitu tai revitty leipäviipale painaa keskimäärin 30 g. Kuitua yhdessä leipäviipaleessa on vaalean ranskanleivän 1,1 g:sta aina täysjyvärukiin 4,7 g:aan asti. Uusissa täysjyvävehnäleivissä on saman verran kuitua kuin ruisleivissä eli lähes 3 g kuitua per viipale. Valinnanvaraa on siis vaaleissakin leivissä. Tärkeintä on muistaa valita täysjyväjauhoista leivottu leipä, ruisleivän ohella täysjyväkaura- tai täysjyvävehnäleipää. Painoyksikköä (/100 g) kohti kuitupitoisinta on näkkileipä ja hapankorppu. Koska näkkileipäpala painaa vain 12 g, se sisältää myös vähemmän kuitua, 1,8 g/viipale.

Paahtoleipäviipale painaa 20 g ja esimerkiksi grahampaahtoleivässä on kuitua 0,8 g/viipale. Ranskanleipäkään ei ole kuidutonta, kuten virheellisesti luullaan. Sen kuitumäärä on 35 % ruisleivästä. Yhdessä viipaleessa on kuitua 1,0 g eli lähes 1,5-kertaisesti perunaan (50 g) verrattuna.

Kuidun saa helpoimmin täysjyväviljavalmisteista. Koska Suomessa on maailman rikkain leipävalikoima, mahtuu monipuoliseen käyttöön myös vaaleaa leipää.


Taulukko 42. Leipomovalmisteiden ravinto-ainepitoisuuksia /100 g (kuidun mukaan laskevassa järjestyksessä)

Leivonnaislaji Energia
kcal
Rasva
g
Hiilihydraatti
g
Kuitu
g
Näkkileipä, ruis 296 2,3 57 15,6
Hapankorppu 291
1,7
57
14,9
Täysjyväruispalaleipä 230
1,7
42
14,0
Ruisleipä, runsaskuituinen 170
1,3
34
12,3
Jälkiuunileipä 222
1,8
43
11,5
Ruisleipä 193
1,6
37
9,9
Täysjyvävehnä, paahtoleipä 230
5,3
33
9,3
Vehnäkorppu 379
9,2
64
8,5
Täysjyvävehnäviipaleleipä 220
4,7
33
8,0
Kauraleipä 239
4,4
41
6,4
Hiivaleipä 208
1,5
40
5,0
Ohrarieska 200
4,2
34
4,8
Hapanimelälimppu 201
0,8
40
4,7
Grahamleipä 205
1,3
40
4,5
Suola- ja voileipäkeksi 333
6,3
57
4,3
Sekaleipä 199
0,4
40
4,1
Paahtoleipä, valkoinen 231
3,1
41
3,5
Ranskanleipä 222
2,3
41
3,1
Perunarieska 148
1,7
27
2,9
Marjapiirakka, muropohja 311
16
36
2,4
Mustikkapiirakka, pullapohja 222
5,7
33
2,4
Pulla 311
7,3
49
2,4
Suklaatäytekeksi 503
24
64
2,4
Korvapuusti 359
11
49
2,2
Wienerleipä/-pitko 382
20
39
2,0
Lihapiirakka, keitinpiirakka 335
16
32
1,7
Munkki 356
18
42
1,6
Joulutorttu 454
30
35
1,5
Karjalanpiirakka 172
6,1
22
1,5
Munariisipasteija 359
24
25
1,2
Kääretorttu 311
4,2
51
1,1
Pannukakku 186
6
24
1,0
Kermatäytekakku 263
13
29
0,9
Murokakku 454 24
53
0,7
Lähde: Fineli 2009  ja Vaasan&Vaasan 2008


Elintarvikkeiden kuitupitoisuus


Eräiden elintarvikkeiden kuitumäärät selviävät seuraavasta taulukosta. Kuitua on ensisijaisesti viljan kuorikerroksissa. Kuitumäärä riippuu viljan kuorimisasteesta.


Taulukko 43. Elintarvikkeiden kuitupitoisuuksia (g/100 g)

Tuote
Kuitua

Ruislese 39,0 Täysjyväriisi, keitetty 3,0
Vehnälese 37,5 Kiivi 2,7
Pellavansiemen 30,6 Maissihiutale 2,7
Hasselpähkinä 17,5 Puolukka 2,6
Kauralese 17,5 Porkkana 2,5
Vehnäalkio 14,0 Sekasienet 2,4
Ruishiutale 13,9 Kukkakaali 2,3
Ruisjauho 13,9 Appelsiini 2,1
Vehnähiutale 12,9 Persikka 2,1
Näkkileipä, ruis 12,8 Valkokaali 2,1
Jälkiuunileipä 11,5 Mansikka 1,9
Kaurahiutale 10,0 Paprika, punainen 1,9
Ruislimppu 9,9 Banaani 1,8
Rusina 9,7 Lanttu 1,8
Ohrahiutale 9,1 Sipuli 1,7
Mysli 8,7 Alfalfa (pavunidut) 1,5
Papu, ruskea, keitetty 7,0 Omena 1,5
Ruusunmarja 6,1 Ananas 1,4
Lakka 5,8 Tomaatti 1,4
Tumma mannasuurimo 5,5 Pinaatti 1,3
Punaherukka 5,0
Jäävuorisalaatti 1,2
Avokado 4,8 Vesimeloni 1,1
Grahamleipä 4,1 Viinirypäle 1,1
Sekaleipä 3,8 Keitetty makaroni 1,0
Kauraleipä 3,7 Peruna, keitetty 1,0
Vadelma 3,7 Kiinankaali 0,9
Päärynä 3,4 Riisi, kiillotettu, keitetty 0,9
Mustikka 3,3 Mustaherukka 0,8
Herne-maissi-paprika 3,1 Kurkku 0,7
Pakasteherne 3,1

Ranskanleipä 3,1

Hiivaleipä 3,0

Lähde: Fineli 2009, Vaasan&Vaasan 2009, Fazer Leipomot oy 2009


Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä