Valikko

Medialle

Välipalasta vauhtia hiihtolomalle!

19.02.2016

Moni koululainen viettää hiihtolomaa ulkoillen tai harrastusten parissa. Lounaan ja päivällisen väliin saattaa jäädä pitkä aika, jolloin on syötävä hyvä kuitupitoinen välipala.

Ravitsevat välipalat ovat tärkeitä siksi, että lapsi kasvaa ja tarvitsee paljon energiaa. Välipalat auttavat jaksamaan aterioiden välillä ja tuovat lisäenergiaa harrastuksiin ja talvisen liikunnan lomaan. Etenkin välipalojen laatuun olisi syytä kiinnittää huomiota. Runsaskuituiset viljavalmisteet, vähärasvaiset ja -sokeriset maitotuotteet sekä kasvikset, hedelmät ja marjat ovat terveellisiä ja hyvänmakuisia välipaloja.

 

Täysjyväviljasta talteen terveelliset kuidut

Viljavalmisteet ovat lasten ruokavalion perusta ja kuuluvat monipuoliseen ruokavalioon. Kuitua ruokavaliostaan runsaasti saavat lapset saavat enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita. Tammikuussa 2016 julkaistujen lapsiperheiden ruokasuositusten mukaan päivittäinen kuidun saanti tulisi alakoululaisilla olla vähintään 15-25 g ja yläkoululaisilla vähintään 25-35 g.

 

Taulukko 1: Kuituvertailu (lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, ravitsemusyksikkö; Fineli-koostumustietokanta) 

100 g Kuitua
Jälkiuuni ruisleipä 14,7 g
Kauraleipä (100 %) 10 g
Ruissekaleipä 9 g
Porkkana 2,5 g
Omena kuorineen 2 g
Banaani 1,8 g
Kurkku 0,7 g

 

Kun lapsi saa tarpeeksi kuitua ja hyviä hiilihydraatteja täysjyväviljatuotteista ja kasviksista, lihakset ja aivot saavat tarvitsemaansa polttoainetta. Näin energiaa riittää mukavasti ulkoiluun, talviseen touhuiluun ja harrastuksiin.  


Koululaisten välipalavinkit:

Varmista, että kotoa löytyy välipalaksi täysjyväleipää. Jo pikkukoululaiset osaavat voidella leivän itse.

  • Kasvikset ja hedelmät voi pilkkoa valmiiksi jääkappiin ja leivän on hyvä olla valmiiksi viipaloitua.  Niistä lapsi voi valmistaa itsellensä hauskat voileivät. Mitä värikkäämmät leivänpäälliset ovat, sitä terveellisempi välipala todennäköisesti on.
  • Hiihtolenkille ja muuhun ulkoiluun voi pakata reppuun välipalaksi täysjyväistä eväsleipää, erilaisia pähkinöitä, pilkottuja hedelmiä ja viipaloituja juureksia. Termospullosta maistuu lämpimänä juomana maitokaakao tai lämmin mehu.

Leivän matka pellolta pöytään tutuksi toimintaradalla

Leipä on hyvää ja terveellistä ja jokaisella leivällä on tekijänsä. Leivän tie pellolta pöytään on monivaiheinen ja työllistää useita ihmisiä. Leipätiedotus ry:n ja Maa- ja kotitalousnaisten ala-koululaisille suunnattu hanke, Missä leipä kasvaa, nostaa parrasvaloihin leivän ja muiden viljatuotteiden hyvät ominaisuudet. Maaseutuviraston osittain rahoittamassa kampanjassa kerrotaan leivän reitistä pellolta pöytään ja korostetaan täysjyvävilja-tuotteiden sisältämän kuidun terveellisyyttä ja riittävää saantia.


Tiedustele tilaisuutta Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksesta

Kevään ja syksyn 2016 aikana Maa- ja kotitalousnaiset toteuttavat alakouluissa toiminnallisia tapahtumia, joissa ovat esillä leivän reitti, maistuvat kuidun lähteet sekä terveellinen ja monipuolinen ruokavalio. Missä leipä kasvaa -tapahtumissa lapset pääsevät matkalle pellolta pöytään toimintaradalla, jolla tunnistetaan kotimaisia viljoja, mietitään mitä kuitu on ja mihin sitä tarvitaan.

Jos kiinnostuit Missä leipä kasvaa –tapahtumista, voit tiedustella niistä alueesi Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksesta. Yhteystiedot löytyvät www.maajakotitalousnaiset.fi kohdasta piirikeskukset.

 

etunimi.sukunimi(at)maajakotitalousnaiset.fi

 

Lisätietoja:

Terhi Virtanen, projektikoordinaattori, ETM, Leipätiedotus ry,terhi.virtanen(at)leipatiedotus.fi

Katja Pethman, kehityspäällikkö, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry,katja.pethman(at)maajakotitalousnaiset.fi