Valikko

Medialle

Viileä kesä kasvatti hyvän ruissadon

23.10.2017

Poikkeuksellisen viileästä kesästä huolimatta ruissato saatiin puitua kohtalaisissa olosuhteissa. Ruissato on alustavan arvion (Luken satoarvio 22.9.2017) mukaan 116 miljoonaa kiloa, mikä on suurin kokonaissato lähes 30 vuoteen.

Viljelypinta-ala ja hehtaarisadot kasvoivat

Syksyllä 2016 ruista saatiin kylvettyä hyvissä olosuhteissa ja rukiin viljelypinta-ala oli tänä kesänä 32 000 hehtaaria. Rukiin hehtaarisato oli myös erittäin hyvä, jopa ennätyksellisen korkea. Rukiin satotaso on viime vuosina noussut, sillä yhä suuremmalla viljelyalalla on siirrytty viljelemään ns. hybridilajikkeita, joiden satotaso on selvästi perinteisiä populaatiolajikkeita korkeampi. Toki hyvään satotasoon vaikuttaa myös hyvin onnistunut talvehtiminen ja hyvät kasvuolosuhteet.

Rukiin laatu hyvä

Ruista käytetään monenlaisiin leipiin. Myös rukiin haluttu laatu vaihtelee lopputuotteen mukaan. Tämän kesän ruislaadussa on mukavasti tätä vaihtelua, joten kotimaisesta rukiista saadaan nyt raaka-ainetta monenlaisiin ruisleipiin.

Rukiin omavaraisuus tulevan vuoden tarpeisiin on taattu

Suomalaiset arvostavat kotimaista alkuperää elintarvikkeiden raaka-aineissa. Myös suomalaiset viljelijät ovat sitoutuneet tuottamaan meille kotimaista ruista. On hieno asia, että kesän 2017 ruissato riittää hienosti kattamaan kotimaisten leipomoiden tarpeet tulevan talvena aina uutteen satoon 2018 asti.