Valikko

Medialle

Yllättäviä mökkivieraita? Nämä helpot grilliherkut pelastavat tilanteen

05.06.2015

Kesämökillä on helppo joutua tilanteeseen, jossa ruokavarat ovat liian vähäiset. Voi tulla yllättäviä mökkivieraita tai ruokamenekki on muuten vain odotettua suurempi – ja lähin ruokakauppa on tietenkin kaukana tai kiinni.

Tässä pari kätevää grilliruokaa, jotka voi rennosti ja nopeasti valmistaa hieman vaatimattomallakin ruokakaapin sisällöllä. Ne maistuvat takuuvarmasti myös lapsille. Grillaus tunnetusti onnistuu parhaiten tasaisella hiilloksella. Kärähtämisen estämiseksi annoksen voi myös kääriä folioon.

 

Rukiiset tomaatit ja sipulit
4 annosta

8 palaa viipaloitua ruisleipää tai valmiita paloja
1 rkl rypsiöljyä
4 pienehköä tomaattia puolikkaina
2 sipulia paksuhkoina renkaina
rypsiöljyä
mustapippuria

 

1. Grillaa tomaatinpuolikkaita molemmilta puolilta miedolla lämmöllä.

2. Voitele sipulirenkaita kevyesti öljyllä ja grillaa miedolla lämmöllä, kääntele välillä.

3. Grillaa samanaikaisesti ruisviipaleita kevyesti molemmilta puolilta.

4. Tiputtele grillatuille leiville vähän öljyä.

5. Nosta tomaatin puolikkaat neljälle leivälle ja sipulirenkaat lopuille neljälle.

6. Ripottele päälle mustapippuria (myllystä)

7. Nauti kahdesta eri makuisesta grillirukiista.

-----

 

Omenasandwichit
4 annosta

8 viipaletta täysjyväpaahtoleipää tai pikkurieskaa
1 omena paksuhkoina viipaleina
4 viipaletta emmental-juustoa tai sulatejuustoa

 

1. Asettele neljän leivän päälle ensin omenaviipaleet ja niiden päälle juustoviipaleet siten, että juusto pysyy leipien reunojen sisäpuolella.

2. Laita toiset neljä viipaletta kansiksi.

3. Grillaa sandwichejä miedolla lämmöllä molemmin puolin niin kauan, että juusto ehtii sulaa.

-----

 

Folioranskis
1 kokonainen ranskanleipä tai vastaava

10 rkl kevytlevitettä
(3 valkosipulin kynttä)
runsaasti rukola- tai persiljasilppua
alumiinifoliota

 

1. Puserra kevytlevitteeseen valkosipulin kynnet ja lisää seokseen rukola- tai persiljasilppu

2. Leikkaa leipä viipaleiksi, muttei ihan pohjaan asti niin, että leipä pysyy kokonaisena.

3. Raota viipaleiden välejä varovasti ja voitele joka toinen väli maustelevitteellä. (Näin saat grillauksen jälkeen sandwichimäisen leivän, jossa täytettä on vain sisällä. Jos Sinua ei haittaa sormien sotkeutuminen, voitele jokainen väli.)

4. Kiedo leipä kaksinkertaiseen folioon ja siirrä grilliin.

5. Grillaa pakettia miedolla lämmöllä 20 - 30 min välillä käännellen.

6. Avaa käärö ja leikkaa leipä kaksoisviipaleiksi niin, että täyte jää viipaleiden väliin.

 

Lisätietoja:

Kaisa Mensonen, toiminnanjohtaja, ETM
Leipätiedotus ry
p. 040 594 2728
kaisa.mensonen@leipatiedotus.fi 
www.leipatiedotus.fi