Valikko

Medialle

10 faktaa leivästä

28.11.2018

Leipä kuuluu terveelliseen ruokavalioon ja suomalaiseen ruokakulttuuriin. Lisäksi viljatuotteet ovat osa ekologista syömistä ja kuuluvat kasvisruokailijan ruokavalioon. Leipätiedotus ry kokosi leivästä 10 tosiasiaa, jotka muistuttavat leivän terveellisyydestä ja ympäristöystävällisyydestä.

  1. Leipä on hyvä täysjyväviljan lähde. Täysjyväviljaa sisältävä ruokavalio alentaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen sekä tiettyihin syöpiin. Me suomalaiset syömme aivan liian vähän täysjyväviljaa.
  2. Aivot, lihakset ja hermosto käyttävät hiilihydraatteja energianlähteenään. Leipä sisältää runsaasti hiilihydraatteja.
  3. Täysjyväviljaa sisältävä leipä pitää verensokerin tasaisena – ja mielialan tasapainoisena.
  4. Leipä on tärkeä B-vitamiinien, E-vitamiinin, raudan ja magnesiumin lähde.
  5. Leipä on hyvä kasviproteiinin lähde.
  6. Ruis-, ohra- ja vehnäleivän sisältämä gluteeni on viljan luonnollinen proteiini, joka vaikuttaa leivän leivontaominaisuuksiin.
  7. Täysjyväleipä sisältää paljon kuitua; enemmän kuin useimmat kasvikset
  8. Leivän valmistuksen aiheuttama hiilijalanjälki eli ympäristövaikutus on pieni.
  9. Leipä on kasvisruokaa. Kasvikunnan tuotteilla on pienempi vaikutus ilmastoon kuin eläinperäisten tuotteiden tuottamisella.
  10. Ruokaisa voileipä on hyvä vaihtoehto lounaaksi niin ravitsemuksellisesti kuin ympäristön näkökulmasta. Ruokaisan voileivän valmistaminen tuottaa vain vähän kasvihuonekaasupäästöjä (CO2 eq*).

*CO2 eq = hiilidioksidiekvivalentti on mittayksikkö, joka mahdollistaa kasvihuonekaasujen ilmastovaikutusten vertailun. 

 

Lähteet:

  • Fineli, Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki: www.fineli.fi
  • Food Production and Emissions  of Greenhouse  Gases; An overview of the climate impact of  different product groups. Ulf Sonesson, Jennifer Davis, Friederike Ziegler SIK – the Swedish Institute for Food and Biotechnolog https://www.fcrn.org.uk/sites/default/files/Food_production_and_GHGs.pdf
  • A systematic review on the association between food-group consumption and risk for chronic diseases (mainly CVD, T2D, obesity and cancer) in prospective population studies. Fardet &Boirie. Nutrition Reviews 2014; 72(12):741-762
  • https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/ruoka-ja-ravitsemus/ruoan-ilmastovaikutukset/
  • https://www.luke.fi/ruokaminimi/
  • https://wwf.fi/ruokaopas/vahemman-ja-parempaa-lihaa/Naudanlihalla-ja-maitotuotteilla-on-suuri-hiilijalanjalki-1859.a
  • https://wwf.fi/ruokaopas/lisaa-kasvista/Mista-ruoan-ilmastovaikutukset-syntyvat--1867.a

 

Lisätiedot:

Kaisa Mensonen, Leipätiedotus ry, kaisa.mensonen@leipatiedotus.fi 
040-5942728

Terhi Virtanen, Leipätiedotus ry, terhi.virtanen@leipatiedotus.fi
040-5016279