Valikko

Medialle

Kansainvälinen täysjyväpäivä on tänään 15.11.

15.11.2022

Tänään vietetään kansainvälistä täysjyväpäivää. Suomessa miehet saavat täysjyvää päivittäin keskimäärin 63 grammaa ja naiset 47 grammaa. Tutkimusten mukaan täysjyväviljaa olisi hyvä saada noin 75 grammaa päivässä, jotta saa itselleen kaikki sen terveyshyödyt. Tässä asiassa suomalaisilla on siis parantamisen varaa.

Monissa maissa suositellaan täysjyväviljaa terveysvaikutusten takia. Suomessa ei ole suoraa suositusta täysjyväviljan määrästä, mutta suositellusta 6-9 vilja-annoksesta vähintään puolet tulisi olla täysjyvää. Tanskassa suositus on noin 75 grammaa per keskivertokuluttaja ja he pääsevätkin lähelle tuota määrä ja taitavat olla maailman ykkösiä täysjyvän syömisessä. Ruotsissa Elintarvikevirasto suosittaa 70-90 grammaa päivässä.

Mistä kokoon päivän täysjyvät?

Suomalaisten täysjyvän saannista 66 % tulee ruis-, seka- ja vehnäleivistä. Puurosta suomalaiset saavat 21 % täysjyvän kokonaissaannista. Täysjyvän saantimäärää pitäisi lisätä, mutta miten? Oletko tarkistanut leipäpaketista, kuinka paljon lempileivissäsi on täysjyvää? Suomessa käytetty ruis on lähes aina täysjyvää eli ruisleipä on helppo valinta täysjyväleipää etsivälle. Ruisleiväksi saa sanoa leipää, jossa on vähintään puolet viljan määrästä rukiista eli täysjyväistä. Täysjyvän määrä tulee ilmoittaa leipäpaketissa, mikäli tuotteen nimessä on mainittu täysjyvä. Eli leipäpaketin kääntämällä ja pikkuprinttiä lukemalla selviää, mikä valitsemassasi leivässä on täysjyvän määrä.

Puuro on ravitseva ja täysjyväinen annos, mikäli valitset puuroista muuta kuin vaaleita mannasuurimoita tai riisipuuroa. Myös pasta kannattaa vaihtaa täysjyväiseksi eikä valita perinteistä valkoista pastaa. Näitä keinoja käyttämällä on mahdollista päästä tuohon kansainvälisesti suositeltuun 75 grammaan täysjyvää päivässä.

 

 Täysjyväviljan terveyshyödyt: 

  • pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin
  • pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen
  • pienentää riskiä sairastua tiettyihin syöpiin, mm. suolistosyöpään
  • auttaa painonhallinnassa
  • parantaa suoliston toimintaa

 

Lisätiedot:
Kaisa Mensonen, Leipätiedotus ry
toiminnanjohtaja, ETM
kaisa.mensonen@leipatiedotus.fi
040-5942728