Valikko

Medialle

Kohti tasapainoista syömistä

28.10.2015

Leipätiedotus on tehnyt värikkään Ruokapyramidi –julisteen Valtion ravitsemusneuvottelukunnan julkaisemien suomalaisten ravitsemussuositusten pohjalta. Pyramidi havainnollistaa suositusten mukaista ruokavaliota ja ohjaa tasapainoiseen syömiseen.

 

Pyramidin alaosan muodostavat kasvikset, marjat ja hedelmät. Niitä tulee syödä runsaasti, ainakin 500 g päivässä. Myös peruna kuuluu päivittäiseen ruokavalioon.

Viljavalmisteet kannattaa valita täysjyväisinä. Täysjyväleipää ja muita täysjyväviljavalmisteita on suositeltavaa syödä päivittäin.

Vähärasvaisia maitovalmisteita on hyvä nauttia päivittäin noin puoli litraa ja ruokavaliota voi täydentää vähärasvaisella ja vähäsuolaisella juustolla.

Kalaa tulisi syödä 2-3 kertaa viikossa. Lihaa ja kalaa kannattaa syödä viikon aikana vaihdellen. Punaista lihaa (nauta, sika, lammas) ja lihavalmisteita tulisi syödä korkeintaan 500 g viikossa ja suosia vähärasvaisia ja -suolaisia vaihtoehtoja.

Rasvaksi kannattaa valita pehmeää rasvaa. Hyviä rasvoja saa myös pähkinöistä ja siemenistä. Salattiin kuuluu öljypohjainen kastike.

Pyramidin ylimmältä hyllyltä löytyvät tuotteet kuuluvat satunnaisiin herkkuhetkiin eikä niitä suositella syötävän päivittäin.

Hyvä ruoka on maukasta, monipuolista ja värikästä. Yksittäisten ravintoaineiden tarkkailu on tarpeetonta.

 

Täysjyväviljoilla on vahva asema osana terveellistä ja monipuolista ruokavaliota

Viljatuotteet ovat tärkeä osa päivittäistä syömistä. Ruokavalioon kuuluu 6-9 annosta viljavalmisteita. Tästä vähintään puolet tulee olla täysjyväviljaa. Yksi annos on esimerkiksi leipäviipale, 1 dl ohraa, pastaa, riisiä tai puurohiutaleita.

Riittävä kuitumäärä on vähintään 25 - 35 grammaa päivässä. Tämän saa helposti kokoon syömällä kuitupitoisia täysjyväviljoja, marjoja ja hedelmiä, kasviksia sekä palkokasveja. Viljassa on kuidun lisäksi muutakin hyvää. Se sisältää mm. kivennäisaineita, vitamiineja ja bioaktiivisia aineita, ja kenties jotain sellaista, mitä emme vielä tunne. Viljan kuituja ja muita hyviä ravintoaineita on nimenomaan täysjyvätuotteissa. Viljojen monet ominaisuudet ja terveyshyödyt saadaan parhaiten käyttöön syömällä vaihtelevasti eri viljalajeja.

 
Näin valitset suositusten mukaista leipää:

  •   Valitse vähintään joka toinen viipale täysjyväisenä
  •   Varmista riittävä kuidun määrä, vähintään 6 g / 100g
  •   Tarkista suolan määrä - myös paistopistetuotteista
  •   Suosi kotimaista
  •   Vaihtele viljalaatuja