Valikko

Medialle

Leipäviikolla keskitytään kuituun

07.09.2015

Leipäviikkoa vietetään 7.-13.9.2015. Tämän vuoden teemalla muistutamme tutun, mutta hieman unohdetun, kuidun tärkeydestä ruokavaliossa sekä terveellisistä välipaloista.


Syötkö liian vähän kuituja? Ota kuituympyrä avuksi

Nykyisen ravitsemussuositusten mukaan pitäisi syödä vähintään 25-35 grammaa kuitua päivässä. Harvalla suomalaisella tämä toteutuu. Kuitenkin ravintokuidun merkitys terveydelle on erittäin tärkeää: se muun muassa ehkäisee useiden sairauksien syntymistä. Energiaa ei kuidusta saa, joten se ei lihota.

Uusi, ravitsemussuositusten mukaisesti kehitetty kuituympyrä auttaa arjen ruokavalinnoissa. 
- Ympyrä auttaa hahmottamaan mitkä ruuat sisältävät kuitua. Pelkillä kasviksilla, niin terveellisiä kuin ne ovatkin, on vaikea saada päivän kuituja kasaan, kertoo Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen.
- On myös tärkeää saada sekä viljakuituja että kasviksista, marjoista ja hedelmistä kuituja. Niillä kaikilla on terveyden kannalta erilaiset vaikutukset, Mensonen jatkaa.

Viljakuidut on helpoin koota täysjyvätuotteista, mutta niitä saa kohtuullisesti myös vaaleasta, vähempikuituisesta leivästä. Ruoat, jotka sisältävät runsaasti kasviperäistä kuitua, ovat myös hyviä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä. 
- Kuitumäärä on hyvä ruuan monipuolisuuden mittari. Lääkkeenomaisia kuituvalmisteita ei tarvitse syödä, kun syö joka päivä viljatuotteita ja kasviksia, toteaa Mensonen.