Valikko

Medialle

Leipomoteollisuus mukaan joditalkoisiin

26.03.2015

Jodinpuutostauti eli struuma oli varsin yleinen Suomessa 1950-luvun vaihteessa, kunnes sen esiintyminen katosi jodioidun ruokasuolan käyttöönoton myötä. Ruoanvalmistus- ja ruokakulttuurin muutosten vuoksi riittävä jodin saanti on jälleen noussut viranomaisten huolenaiheeksi. Uuden leipomoteollisuudelle ja suurkeittiöille suunnatun suosituksen myötä Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) on kuitenkin ottanut merkittävän askeleen suomalaisten riittävän jodin saannin turvaamiseksi.

Jodioitu suola sopii leipään 

VRN on julkaissut suosituksen, jonka mukaan leipomotuotteissa ja suurkeittiöissä tulisi käyttää jodioitua (25 µg/g) ruokasuolaa. Käytäntöä on tarkoitus jalkauttaa vähitellen myös kotitalouksiin ja elintarviketeollisuuden tuotteisiin. Jodioidun ruokasuolan käyttöönotto leipomoteollisuudessa on perusteltua sekä käytännön syistä että monipuolisen ruokavalion kannalta. Leipä on jodin hyvä kantajaelintarvike, sillä leivän valmistusprosessi ei merkittävästi vaikuta lisätyn jodin määrään. Lisäksi leipä kuuluu kaikkien ikäryhmien ruokavalioon päivittäin ja täydentää jodin saantia myös niillä, jotka eivät käytä jodin luontaisia lähteitä; maitotuotteita, kalaa tai munaa. Jodilisän vaikutus väestöön on myös hyvin ennustettavissa, sillä valtaosa leivästä syödään kotimaisena.

 

Jodioidun suolan vaikutus pakkausmerkintöihin

Pakkausmerkintäasetuksen mukaan lisättyjä vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävät koostetut ainesosat tulee ilmoittaa ainesosaluettelossa. Jodioitu suola kuuluu em. ryhmään ja se ilmoitetaan ainesosaluettelossa merkinnällä jodioitu suola tai suola (suola, jodi). Suolan tapauksessa ilmoitetaan lisäksi määrä painoprosentteina sekä 13.12.2016 alkaen myös ravintoarvomerkintänä. On myös huomattava, että täydennetyn elintarvikkeen käyttäminen toisen elintarvikkeen valmistusaineena ei tee lopputuotteesta täydennettyä elintarviketta. Jodia koskeva ravintoarvomerkintä sekä ravitsemusväite ovat mahdollisia, jos jodin määrä lopputuotteessa on merkittävä (22,5 μg/100 g). Edellytysten täyttyessä sallittuja väitteitä ovat esimerkiksi jodin lähde tai sisältää jodia.

 

Lähteet:

Elintarviketietoasetus: Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1169/2011
elintarviketietojen antamisesta kuluttajille.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta:
Jodin lähteet - Hyvän ruokavalion aineksia
Toimenpidesuositus väestön jodin saannin parantamiseksi