Valikko

Medialle

Muistutus: Huomenna alkaa Leipäviikko!

03.09.2020

Kroppa kaipaa kuituja – täysjyväleipä paras kuidunlähde

Tämän vuoden teema Leipäviikolla muistuttaa tärkeästä ja terveellisestä kuidusta. Täysjyväleipää voidaan kutsua kuitupitoisimmaksi kasvikunnan tuotteeksi, onhan se leivottu kuitupitoisesta viljasta. "1-2 palaa runsaskuituista leipäpalaa sisältää kuitua saman verran kuin viisi porkkanaa tai viisi ruukkua lehtisalaattia", vertailee Leipätiedotuksen projektikoordinaattori Terhi Virtanen. 

"Kuiduilla on niin paljon hyviä vaikutuksia terveyteemme ja hyvinvointiimme, että sen monipuolisesta saannista kannattaa pitää huolta", hän toteaa. On siis tärkeää syödä sekä viljakuituja että kasvisten, marjojen ja hedelmien kuituja. Niillä on terveyden kannalta erilaiset vaikutukset ja niiden mukana saadaan paljon erilaisia vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kuitua pitäisi syödä vähintään 25-35 grammaa päivässä. Harvalla suomalaisella tämä toteutuu, sillä suomalaisten keskimääräinen kuidunsaanti on vain 20-22 g /vrk. Ilman viljatuotteita on hankala saada riittävästi kuitua ja pelkillä kasviksilla on vaikea täyttää päivittäistä kuitutavoitetta. 

Kuidun terveysvaikutukset:

  • Parantaa suoliston hyvinvointia. Suoliston toiminnalla on havaittu olevan yhteys mielialoihin.
  • Suojaa suolistosyövältä
  • Kauran ja ohran beetaglukaani-kuitu alentaa kolesterolia
  • Tasaa verensokerin vaihtelua aterian jälkeen
  • Auttaa painonhallinnassa
  • Edistää sydän- ja verenkiertoelimistön terveyttä

 

 

Lisätietoja:
Terhi Virtanen, terhi.virtanen@leipatiedotus.fi 040-5016279
Kaisa Mensonen, kaisa.mensonen@leipatiedotus.fi, 040-5942728