Valikko

Medialle

PELASTAAKO TÄMÄ SUOMALAISET KANSANTAUDEILTA? – laaja tutkimus aiheesta

04.11.2015

 

Rasvan ja sokerin terveysvaikutuksista ja -haitoista on puhuttu jo vuosikaudet. Tuoreimmat tutkimukset kuitenkin osoittavat, että ne eivät yksinään vaikuta hyvinvointiimme tai sepelvaltimotaudin kehittymiseen. Miten me suomalaiset voisimme paremmin?

Juuri ilmestyneessä laajassa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa* todettiin, että ns. kovien rasvojen vähentäminen pienentää sydäntautiriskejä. Vaikutusta on kuitenkin myös sillä, mitä niiden sijaan alkaa syödä. Jos kovia rasvoja sisältäviä ruokia korvaa täysjyväviljalla tai terveellisillä kasvi- ja kalarasvoilla sydäntautiriski pienenee.

Täysjyväviljalla on tärkeä asema hyvinvoinnissamme. Tämä on loistava uutinen meille suomalaisille, sillä olemme perinteisesti tottuneet syömään mm. ruisleipää, joka on täysjyvästä valmistettu. Kuidun lisäksi täysjyväleipä sisältää myös muita elimistölle tärkeitä ravintoaineita, kuten kivennäisaineita, vitamiineja ja bioaktiivisia aineita. Täysjyväviljaa kannattaa syödä niin rukiin, vehnän, kauran kuin ohrankin muodossa vaihdellen niiden erilaisten terveysvaikutusten hyödyntämiseksi.

 

Varmista, että syöt tarpeeksi terveellisiä, kuitupitoisia ruokia päivittäin:

  • 6 - 9 annosta viljavalmisteita päivässä (annos = yksi leipäviipale tai lautasellinen puuroa)
  • Valitse vähintään joka toinen leipäviipale täysjyväisenä
  • Varmista leivässä riittävä kuidun määrä, vähintään 6 g / 100g
  • Suosi kotimaisia viljatuotteita
  • Syö vaihdellen kuitupitoisia täysjyväviljoja sekä lisäksi marjoja ja hedelmiä, kasviksia tai palkokasveja
  • Tarkista leivästä suolan määrä - myös paistopistetuotteista

  

*Tutkimuksen tulokset perustuvat kahden suuren tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuvat lähes 130 000 miehen ja naisen terveystiedoista. Osallistujia seurattiin 24–30 vuotta, ja tuona aikana heistä 7 700 sairastui sepelvaltimotautiin. Tutkimus on laadukkaimpia ja suurimpia tästä aiheesta tehtyjä selvityksiä. Tulokset julkaistiin Journal of American College of Cardiology –lehdessä lokakuussa 2015.

Lähde:
Journal of American College of Cardiology 2015;66:1538–1548