Valikko

Medialle

Syödään yhdessä -teema juhlistaa satavuotiasta Suomea

09.01.2017

Syödään yhdessä -teemavuosi juhlistaa satavuotiasta Suomea kutsumalla syömään. Noin 100 yhteisöllisyyttä kannattavaa valtakunnallista ruoka-alan toimijaa on päättänyt teoillaan lisätä yhdessä syömisen intoa ja mahdollisuuksia. Myös Leipätiedotus on mukana luomassa yhdessä syömisen iloa.

Syödään yhdessä on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Luvassa on monenlaisia pieniä ja suuria tapahtumia, joissa ihmiset naapurustoissa, yhteisöissä, kylissä ja kaupungeissa syövät yhdessä. Jokainen on kutsuttu mukaan syömään yhdessä ja luomaan tapahtumia.

Syödään yhdessä -teemavuotta koordinoi ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö, jonka tarkoituksena on edistää yhteisöllisempää ruokakulttuuria ja luoda uusia toimintatapoja.

Kutsu ja tule kutsutuksi juhlavuonna yhteisen pöydän ääreen

Yhteinen ruokahetki on helppo ja luonteva tapa kokoontua yhteen. Juhlavuosi antaa hyvän syyn kokoontua saman pöydän ääreen ja kokea ne hyödyt, jotka tulevat näkymään pitkään juhlavuoden jälkeenkin. Yhdessä syöminen tuo iloa paitsi kotona myös työpaikoilla, kouluissa ja erilaisissa tapahtumissa. Yhdessä syömisellä on todettu olevan myös monenlaisia terveysvaikutuksia. Juhlavuosi lähtee liikkeelle kutsulla ja lupauksella, jonka jokainen meistä voi tehdä: Syödään yhdessä 2017!

Yhdessä syöminen ravitsee muutakin kuin vatsalaukkua, ja loppujen lopuksihan on aika pienestä kiinni, että syö jonkun kanssa yhdessä. Ei tarvitse kuin sopia. Tee siis lettuja aamiaiseksi puolisollesi, vie mummolle lounasta tai kutsu työkaveri kahville. Toteuta kaikki ne suunnitellut illalliset ystävien kanssa. Kotien lisäksi tänä vuonna tapahtuu myös turuilla ja toreilla: osallistu kumppaniemme järjestämiin satoihin tempauksiin ja tapahtumiin, kutsu itse tai tule kutsutuksi.

Jokaiselle jotakin: Kuukausiteemat ja maailman suurimmat kyläjuhlat

Hankkeen kumppanien teot sekä yhteinen Syödään yhdessä -kutsu kohtaa jokaisen Suomessa asuvan. Kuukausittain nostetaan uusia teemoja ja tantereita esiin puhuttelemaan erilaisia ihmisiä.

 • Tammikuu: KUTSU SYÖMÄÄN YHDESSÄ 2017
 • Helmikuu: SYÖDÄÄN YHDESSÄ KOTONA
 • Maaliskuu: SYÖDÄÄN YHDESSÄ TÖISSÄ
 • Huhtikuu:SYÖDÄÄN YHDESSÄ ENNEN, NYT & TULEVAISUUDESSA
 • Toukokuu: SYÖDÄÄN YHDESSÄ PIHALLA
 • Kesäkuu: Kahvitellaan YHDESSÄ
 • Heinäkuu: SYÖDÄÄN YHDESSÄ TURUILLA JA TOREILLA
 • Elokuu: SYÖDÄÄN YHDESSÄ KAIKKIALLA
 • Syyskuu: SYÖDÄÄN YHDESSÄ MAATILOILTA
 • Lokakuu: VI ÄTER TILLSAMMANS – LET’S EAT TOGETHER
 • Marraskuu: SYÖDÄÄN YHDESSÄ RAVINTOLASSA
 • Joulukuu: SYÖDÄÄN YHDESSÄ JUHLASSA

 

Jokaisen kuukauden 6. päivä antaa erityisen syyn kutsua tai tulla kutsutuksi. Kodin lisäksi kutsutaan syömään yhdessä yhteiseen pöytään ravintolaan, luontoon, työpaikalle, tapahtumiin, turuille ja toreille. Huhtikuussa 6.4. vietetään Mämmien yötä, 6.5. viritetään pihat grillikauden kunniaksi ja elokuussa 6.8. juhlitaan kansallista Mustikkapiirakkapäivää.

Elokuussa, sata päivää ennen Suomen syntymäpäivää, rikotaan ennätyksiä ja riemun rajoja, kun koko Suomi syö yhdessä maailman suurimmissa kyläjuhlissa. Luvassa on satojen tekijöiden järjestämiä juhlia kaduilla, puistoissa, metsissä, varuskunnissa, kouluissa ja ravintoloissa joka puolella maata ja vähän maailmaakin 25.–28.8. ”Pitkiä pöytiä viritellään jokaisessa Suomen kolkassa ja yhdessä tekemisen into on suuri. Vielä ehtii mukaan!”, hankkeen projektipäällikkö Sini Garam kertoo.

Tekijät ja tapatumat kootaan www.syodaanyhdessa.fi - sivuille. Käy katsomassa, mitä juhlavuonna 2017 on tulossa http://syodaanyhdessa.fi/kalenteri/

Lisätietoja Syödään yhdessä –hankkeesta antavat:

 • Sini Garam (sini.garam@elo-saatio.fi)
 • Seija Kurunmäki (seija.kurunmaki@elo-saatio.fi)
 • Susanna Haavisto (susanna.haavisto@elo-saatio.fi)