Leipä auttaa vähentämään ruokahävikkiä
22.09.2025
Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa. Luonnonvarakeskuksen (LUKE) mukaan suomalaisten kotitalouksissa muodostuu ruokahävikkiä yli 155 miljoonaa kiloa vuosittain. Keskivertokuluttaja heittää vuoden aikana syömäkelpoista ruokaa roskiin siis noin 20–25 kiloa.
- Jos kotona menee roskiin paljon tyypillisimpiä hävikkituotteita, kuten perunaa ja vihanneksia tai aterioilta jääneitä ruoan tähteitä, voi leivästä löytää ratkaisun, ideoi Leipätiedotuksen projektikoordinaattori Terhi Virtanen. Leivän päälle voi rakentaa helposti ja nopeasti uuden aterian tekemällä esimerkiksi lämpimiä voileipiä tai leipäpitsoja. Näin kuivahtanut leipäkin tulee syödyksi, vinkkaa Virtanen. Lämpimiin voileipiin voi käyttää hiukan nahistuneita kasviksia, kuten tomaattia ja paprikaa, sekä jääkaappiin jääneitä kylmiä keitettyjä perunoita. Ruoan tähteillä, kuten kastikkeilla, kalalla, lihapullilla tai pihvillä saa mainion täytteen nopeasti valmistuvaan leipäpitsaan.
Käyttämällä leivän päällisinä ja lämpimien leipien täytteinä ruokia, jotka uhkaavat mennä hävikkiin, voi säästää rahaa ja saada herkullisia ruokia. Valitsemalla täysjyväisen leivän on helppo täyttää myös päivittäistä täysjyväviljasuositusta. Uusimpien ravitsemussuositusten mukaan täysjyvää pitäisi syödä päivittäin 90 grammaa. Tämä vastaa esimerkiksi noin 4-6 täysjyväviljaista leipäviipaletta.
Hävikkiruoan valmistuksessa kannattaa rohkeasti kokeilla uusia ideoita! Leipätiedotus keräsi listan keinoista, joilla voit ottaa leivän avuksi taistellessasi ruokahävikkiä vastaan:
- Ylijääneet keitetyt perunat ovat herkullinen ja ruokaisa leivänpäällinen lämpimissä leivissä.
- Yrtit antavat leivälle makua ja viimeistelevät leipäannoksen.
- Juuston kannikat kannattaa raastaa ja käyttää esimerkiksi lämpimien voileipien kuorrutuksessa.
- Leipäpitsa ja lämpimät voileivät ovat hyvä keino hyödyntää elintarvikkeet, joita uhkaa joutuminen hävikkiin. Pitsatäytteiksi käyvät esimerkiksi tähteiksi jääneet kastikkeet, sienet, kasvikset, liha, kala, juusto, creme fraiche, ananas ja vaikka persikka. Mitä täytteitä itse keksit leipäpitsaasi!
- Vanhasta ruisleivästä voi tehdä ruislastuja leikkaamalla leipä viipaleiksi tai kuutioiksi. Uunipellille levitetyt leipäpalaset sivellään öljyllä, maustetaan esimerkiksi valkosipulilla ja paahdetaan rapeiksi 180-asteisessa uunissa 15 minuutin ajan. Ruislastuja voit käyttää nachojen tapaan.
- Perinteisten pullasta valmistettujen köyhien ritareiden lisäksi herkkuja voi valmistaa myös ruisleivästä tai vaaleasta leivästä. Tässä voit hyödyntää jääkaapista tölkkien pohjalle jäänet maito- ja kermatilkat ja lorauttaa ne pannulle.
Lisätiedot:
Terhi Virtanen, terhi.virtanen@leipatiedotus.fi
040-5016279