Valikko

Medialle

Leipä kuuluu myös pääaterioille

11.08.2025

Leipää syödään perinteisesti aamu- ja iltapalalla. Jos halutaan saavuttaa suositusten mukaiset kuitu- ja täysjyvätavoitteet, niin leipää ja muita viljavalmisteita tulisi syödä myös muilla aterioilla. Ruotsalaisten tutkimustulokset ovat samansuuntaisia.

Leipätiedotuksen kuluttajatutkimuksen mukaan Suomessa leipää syödään pääasiassa aamu- ja iltapalalla. Suomalaisista 76 % syö leipää aamupalalla, 70 % iltapalalla ja 46 % välipalalla. Myös ruotsalaisilla leipä kuuluu pääasiassa aamupalalle (70 %). Vaikka suomalaiset syövät leipää ruotsalaisia useammin myös lounaalla ja päivällisellä, syödään sitä meilläkin yhä harvemmin näillä pääaterioilla. Suomalaisista 38 % kertoo ottavansa leipäviipaleen lounaan oheen, kun ruotsalaisista vain 16 % tekee näin. Päivällisen yhteydessä suomalaisista 28 % ja ruotsalaiset 10 % syö leipää. Suomessa etenkin naiset sekä nuoret aikuiset jättävät leivän pois lounaalta ja päivälliseltä. Naisista kolmannes valitsee leipää lounaalla ja päivällisellä vain viidennes. 24-35 vuotiaista 21 % syö leipää lounaalla ja vain 15 % päivällisellä. Sen sijaan eläkeläiset syövät useammin leipää myös näillä aterioilla: lounaalla 48 % ja päivällisellä 37 %.

Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan ja THL:n (Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen) syksyllä 2024 julkaisemissa ravitsemussuosituksissa on annettu suositus terveyttä edistävän ruokavalion toteuttamiseksi. Kestävää terveyttä ruoasta - kansallisten ravitsemussuositusten -materiaalissa myös lounaalle ja päivälliselle kuuluu leipä. Täysjyväleipä lisää aterioiden kuitu- ja täysjyväpottia. Kasaan pitäisi saada 25-35 grammaa kuitua sekä 90 grammaa täysjyvää. Linkki suositusten lautasmalleihin löytyy ohesta. Siitä huomaa, kuinka leipä on jokaisessa kuvassa ruoan ohessa. Lautasmalleista voi ottaa mallia koulu- ja työpaikkalounaille nyt alkaneella uudella lukukaudella. https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja--ja-ammattilaismateriaali/kuva-arkisto/

Lähteet:
Leipätiedotus ry:n Iro Reseachillä teettämä kuluttajatutkimus: Tuhat suomalaista. Täysjyvävilja ja leivän käyttö 2025, n=1000
Brödinstitutet: Brödtermometern 2024, n=1007

Lisätiedot:
Kaisa Mensonen, Leipätiedotus ry
kaisa.mensonen@leipatiedotus.fi, 040-5942728