Valikko

Medialle

Leipä on herkullinen, terveellinen ja edullinen – #voikkariapöytään

11.09.2023

Tällä viikolla vietetään Leipäviikkoa. Tutkimusten mukaan suomalaiset haluavat syödä hyvältä maistuvaa, terveellistä, kotimaista ja edullista leipää*. Ensisijaisesti leivän on oltava hyvää, mutta terveellisyys sekä viime aikoina myös kotimaisuus ja edullisuus ovat korostuneet. 

Leipä taipuu moneksi ja se sopii aamiaiselle, lounaalle, välipalalle ja iltapalaksi. Leipävalinnalla ja täytteillä voi vaikuttaa voileivän terveellisyyteen sekä hintaan. Itselle maistuvilla päällisillä sen saa sopimaan omaan makuun. Tämän vuoden teema Leipäviikolla on #voikkariapöytään.

Leipä on myös ympäristön ystävän valinta, sillä kotimaisen leipäviljan viljely on ilmastoystävällistä. Vaikka leipää päätyy edelleen liikaa muualle kuin suuhun, niin asian voi kääntää myös toisinpäin. Leipä- ja Hävikkiviikolla leivän täytteissä kannustetaan käyttämään edellisen päivän ruokia, jolloin ruokahävikkiä saadaan pienennettyä. Leipä onkin hyvä alusta hävikkiruoalle. Netti on myös pullollaan hyviä ohjeita, miten voit hyödyntää jo hieman kuivahtanutta leipää.

Leipätiedotus on tiistaina 12.9. jakamassa jäseniensä leipiä Helsingin Kampin Kauppakeskuksen keskusympyrässä klo 8-11. Tervetuloa juttelemaan paikan päälle ja hakemaan tuoretta leipää. Myös muualla Suomea on paikallisia Leipäviikon tapahtumia! 

Alla pari vinkkiä herkullisen voileivän rakentamiseen.

Lisää ideoita Leipätiedotuksen nettisivuilla https://www.leipatiedotus.fi/leipaviikko/leipaviikko-2023.html sekä https://www.leipatiedotus.fi/tietoa-leivasta/vastuullinen-leipa/leipahavikin-vahentaminen/herkullisia-leipahavikkiresepteja.html 

Suolaiset ritarit (kuva ja resepti: Minna Kuukka) 
(resepti 4:lle) 

8 viipaletta vaaleaa tai sekaleipää, esim. maalaisleipä tai vastaava, myös kuivumaan päässyt leipä sopii hyvin 
3 dl maitoa 
3 munaa  
reilu tl pilkottua ruohosipulia 
1 tl hienonnettua tuoretta timjamia 
vajaa tl oreganoa 
1 1/2 tl suolaa 
mustapippuria 
1 hienonnettu valkosipulinkynsi 
4 kananmunaa 

Sekoita munat ja maito laakeassa astiassa hyvin, lisää kaikki mausteet, sekoita jälleen. Laita paistinpannu lämpenemään ja pannulle reilu nokare voita. Laita leipäpalat pari kerrallaan hetkeksi munamaitoon uiskentelemaan, käännä niin, että molemmat puolet kastuvat hyvin ja nosta sitten pannulle keskilämmölle ottamaan väriä. Anna muhia rauhassa ja käännä, kun pinta on kauniin ruskettunut. Sama toiselle puolelle.  

Paista kananmunat. Nosta suolaiset ritarit lautaselle ja aseta niiden päälle paistettu kananmuna. Voit ripotella päälle paistettuja pekonin- tai kinkunpaloja ja lisätä oheen kaapista löytyviä kasviksia. 

Vaarin iltapala (kuva ja resepti: Minna Kuukka)
1-2 ruisleipäpalaa / syöjä 

kylmäsavulohituorejuustoa 
iso, keitetty peruna / leipä 
vajaa ruokalusikallinen kirjolohen mätiä  
saman verran creme fraicheä tai smetanaa 
mustapippuria 

Paahda ruisleipä paahtimessa, voitele se kylmäsavulohituorejuustolla. Viipaloi keitetty peruna ohuehkoiksi viipaleiksi ja levitä leivälle. Tee mädistä raita perunan päälle ja sen viereen toinen creme fraichesta tai smetanasta. Rouhi päälle mustapippuria. Halutessasi voit koristella myös hienonnetulla punasipulilla tai ruohosipulisilpulla. 

Toim. huom. Mädin voi korvata edelliseltä päivältä jääneellä kastikkeella. Näin lisäät annoksen ruokaisuutta ja vähennät ruokahävikkiä. 

Lisätiedot: 
Kaisa Mensonen, Leipätiedotus ry
kaisa.mensonen@leipatiedotus.fi, 040-5942728 

Lähde: 
Leipätiedotus ry, Iro Research Oy. 2023 
Leipätiedotus ry, Crowst Oy