Valikko

Medialle

Leivän syönti vähentynyt – miten käy suomalaisten täysjyvän saannin

06.05.2025

Suomalaisten täysjyväviljan saanti on jopa katastrofaalisen alhaisella tasolla: suositeltuun päivittäiseen täysjyvätavoitteeseen yltää naisista vain 2 % ja miehistä 11 %. Täysjyväleipä on suomalaisten tärkein täysjyväviljan lähde. Onkin siis todella huolestuttavaa, että samaan aikaan, kun meidän pitäisi kiriä kohti suositeltua täysjyväviljamäärää, leivän kulutus on kääntynyt laskuun.

Suomalaisten leivänkulutus on pitkään säilynyt samalla tasolla. Keskimäärin suomalaiset ovat syöneet vuosittain leipää reilu 40 kg. Nyt kulutus on laskenut ja oli vuonna 2024 Leipätiedotus ry:n ylläpitämien tilastojen mukaan 39,2 kg / henkilö.

Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen lausuukin nyt huolensa suomalaisten täysjyväviljan saannin suhteen:

  • Suomalaiset saavat suurimman osan täysjyväviljastaan leivästä. THL:n tekemän FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan miehet saivat leivistä lähes 70 % ja naiset 60 % ruokavalion täysjyvästä. Suositeltuun päivittäiseen täysjyväannokseen, 90 g/päivä, yltää THL:n tutkimuksen mukaan naisista vain 2 % ja miehistä vain 11 %. Onkin siis todella huolestuttavaa, että samaan aikaan, kun meidän pitäisi kiriä kohti suositeltua täysjyväviljamäärää, vähenee sen tärkeimmän lähteen kulutus.
  • Täysjyväviljavalmisteet ovat tärkeitä ruokavaliossa, koska riittävä täysjyvän saanti pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä paksu- ja peräsuolen syöpiin, Mensonen toteaa. Lisäksi riittävä määrä täysjyvää ravinnossa tukee painonhallintaa, hän jatkaa.

Täysjyväviljan hyvät ominaisuudet eivät rajoitu sen terveysvaikutuksiin, vaan sen riittävästä saannista on myös muita hyötyjä. Täysjyväviljatuotteet turvaavat osaltaan myös kuidun saantia.

  • Myös kuidun saanti on väestössämme melkoisen surkealla tasolla, sillä noin 70 prosenttia aikuisista saa kuitua suositeltua vähemmän. Täysjyväviljavalmisteista saa myös folaattia eli B9-vitamiinia, rautaa ja kasviproteiinia, Kaisa Mensonen muistuttaa.

Lähde:
Tammi R, Reinivuo H, Tapanainen H, Rautanen J, Männistö S, Kaartinen NE (2021) Täysjyvän saanti Suomen aikuisväestössä – FinRavinto 2017 -tutkimuksen tuloksia. Tutkimuksesta tiiviisti 64/2021. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki

Lisätiedot:
Terhi Virtanen, projektikoordinaattori
Leipätiedotus ry
040-5942728