Maistuuko sinulle tämä ylivoimainen välipala?
17.10.2025
Ensi maanantaina, 20.10. vietetään ensimmäistä Piirakkapäivää. ”Piirakat ansaitsevat oman juhlapäivänsä, sillä ne kuuluvat suomalaiseen ruokakulttuuriin, jossa niillä on pitkä historia”, kertoo Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen yhdistyksen lanseeraaman juhlapäivän taustasta. Piirakoista tunnetuimpia ovat erilaiset riisitäytteiset piiraat, kuten karjalanpiirakat ja riisipiirakat.
Karjalan- ja riisipiirakoiden lisäksi muita suomalaiseen ruokakulttuuriin kuuluvia piirakoita ovat marja- ja sienipiirakat sekä paikalliset piirakat, kuten sultsinat, rönttöset ja vatruskat. ”Vuosisatojen saatossa ruokailutottumuksemme ja ruokaketju on muuttunut, mutta piirakat ovat säilyttäneet asemansa”, Mensonen toteaa. Aiemmin piirakoita leivottiin tarjolle etenkin juhliin, mutta nyt ne maistuvat niin arjessa kuin juhlassa. Karjalanpiirakat ja coctailpiirakat kruunaavat juhlapöydän suolaiset tarjoilut ja makea piirakka käy moneen kahvipöytään. Arjessa piirakka voi olla erilaisilla täytteillä viimeistelty ateria tai pikaisesti mukaan napattuna välipala ihan vaikka sellaisenaan.
Mensosen mukaan suomalainen ruokakulttuuri on vahvasti välipalaistunut ja etenkin nuoret saavat välipaloista suuren osan päivän energiastaan. Verrattuna moniin muihin nuorten suosimiin välipalavaihtoehtoihin, kuten energiajuomiin ja suklaapatukoihin, on piirakka paljon terveellisempi vaihtoehto. ”Erilaiset piirakat ovatkin helposti mukaan napattavia, herkullisia ja terveellisiä välipaloja”, vinkkaa Mensonen.
Monet toimijat leipovat tänä päivänä riisi- ja karjalanpiirakoita, sillä ne maistuvat hyvin monille suomalaisille, ei pelkästään Pohjois-.Karjalan alueella. Nurmeslainen Pielispakari Oy on yksi piirakanvalmistajista. Toimitusjohtaja Erkki Timosen mielestä paistopisteiden tulo kauppoihin 2010-luvun alussa oli välipalamarkkinassa käänteentekevä etenkin piirakoiden roolin vahvistumisessa. ”Kun paistopisteet tulivat ja kaupat lähtivät kehittämään paistopisteitä ja myymäläleipomoita, oli sillä suuri merkitys karjalanpiirakan ja riisipiirakan menestykselle”, pohtii Timonen. Paistopisteiden myötä kuluttaja sai herkullisia, tuoreita ja lämpimiä piirakoita. Pielispakarin Erkki Timonen arvioikin, että piirakat edustavat kappalemääräisesti noin reilua puolta paistopisteiden valikoimasta. Tällä hetkellä piirakoista erityisesti riisipiirakat ja riisitäytteiset karjalanpiirakat ovat paistopisteiden suosituimpia ja myydyimpiä tuotteita, mutta ei sovi unohtaa myös muita tarjolla olevia piirakoita. ”Arvioisin, että tällä hetkellä 80% piirakoista on riisitäytteisiä ja 20% muilla täytteillä. Perunatäytteiset piirakat ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina”, kertoo Timonen.
Muistakaa herkutella Piirakkapäivänä 20.10. piirakoilla! Monipuolisesta valikoimasta jokainen löytää varmasti omaan makuun maistuvan piirakan.
Lisätiedot:
Kaisa Mensonen, ETM, toiminnanjohtaja
Leipätiedotus ry, 040-5942728
kaisa.mensonen@leipatiedotus.fi