Valikko

Medialle

Miten suomalaisten leivän käyttö eroaa ruotsalaisista?

27.06.2025

Suomalaiset ovat leivän syöjiä, mutta niin näyttävät olevan myös ruotsalaiset. Leivän kulutustottumuksemme ovat kuitenkin hieman erilaiset länsinaapuriimme verrattuna. Nämä asiat tulivat ilmi Leipätiedotuksen ja Ruotsin Brödinstitutetin kuluttajatutkimuksista.

Leipätiedotuksen teettämän kuluttajatutkimuksen* mukaan leipää syö päivittäin 72 % suomalaisista. Ruotsalaisen Brödtermometernin** tutkimuksen mukaan, vain 55 % ruotsalaisista yltää samaan. Me suomalaiset olemme siis enemmän leivänsyöjäkansaa kuin naapurimme. Peräti 91 % suomalaisista pitää leipää hyvänmakuisena ja ruotsalaisista 85 %. Suomessa leipää syödään pääasiassa aamu- ja iltapalalla. Kuluttajista 76 % ilmoittaa syövänsä leipää aamupalalla, 70 % iltapalalla ja 46 % välipalalla. Ruotsalaisilla leipä kuuluu pääasiassa aamupalalle (70 %), vain 34 % syö leipää iltapalalla ja välipalalla vain 24 %. Suomalaiset syövät leipää ruotsalaisia useammin myös lounaalla ja päivällisellä.

Kaikista ruotsalaisista 59 % ajattelee, että voileivästä voi koostaa täysipainoisen aterian, kun Suomessa tätä mieltä on vain 44 %. Erityisesti ruotsalaisnuoret (70 %) syövät leivän ateriana vähintään kaksi kertaa viikossa. He myös pitävät leipää trendikkäänä, ilmastoystävällisenä ja hintansa arvoisena. Suomalaiset nuoret aikuiset syövät leipää ennemminkin välipalana.

Täysjyväviljaa syödään Suomessa mieluiten leipänä 77 % ja puurona 42 %. Myös ruotsalaiset pitävät leipää ensisijaisena täysjyvän lähteenä (68 %), mutta puurosta sitä saa vain neljännes. Suomalaisten tietämys täysjyvän terveellisyydestä on kasvanut ja yhä useampi tunnistaa sen myönteiset vaikutukset vatsan toimintaan, verensokeritasapainoon ja painonhallintaan. Silti 62 % suomalaisista ajattelee kuidun olevan sama asia kuin täysjyvävilja. Kuitua saadaan viljatuotteiden lisäksi myös kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Täysjyväviljaa saadaan nimensä mukaisesti vain viljatuotteista. Tämän tietää suomalaisista 61 %, ruotsalaisista vain 33 %.

Lähteet:
* Iro Reseach: Tuhat suomalaista. Täysjyvävilja ja leivän käyttö 2025, n=1000
** Brödinstitutet: Brödtermometern 2024, n=1007

Lisätiedot:
Kaisa Mensonen, Leipätiedotus ry
kaisa.mensonen@leipatiedotus.fi, 040-5942728