Valikko

Medialle

Suomalainen suosii ruis- ja kauraleipää

28.05.2018

Suomalainen söi vuonna 2017 leipää 41,5 kiloa. Tämä vastaa noin 4 leipäviipaletta päivässä. Suosikkileivikseen suomalaiset nimeävät rukiista ja kaurasta valmistetut leivät: lähes 90 % pitää ruisleipää houkuttelevana vaihtoehtona ja 84 % valitsee mielellään kauraleivän.

Leipätiedotus ry:n ylläpitämän leipomotuotteiden myyntitilastoinnin ja Tullin tuontitilaston mukaan suomalaiset söivät vuonna 2017 ruokaleipää keskimäärin 41,5 kg/hlö.

 - Päivittäin suomalainen kuluttaja söi leipää noin 115 g, mikä vastaa noin 4 viipaletta tuoreleipää tai yhtätoista palaa kuivaleipää. Leivän kulutus on säilynyt melko tasaisena koko 2010-luvun ja vuosikymmenen alkuun verrattuna se on jopa pienoisessa nousussa, kertoo tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen Leipätiedotuksesta. 

Kotimainen leipä maistuu parhaiten

Tuonnin kasvusta huolimatta suomalaiset syövät edelleen eniten kotimaista leipää. ”Laskelmien mukaan suomalainen söi viime vuonna noin 35 kg kotimaista pehmeää leipää. Ostoskoriin suomalaiset valitsivat kotimaisista leivistä eniten vaaleaa leipää”, Terhi Virtanen kertoo. Vaalean leivän kulutuksen kasvua tumman leivän ohi selittää mm. kauraleivän suosio. Tämä käy ilmi Leipätiedotus ry:n teettämästä leivänkäyttötutkimuksesta, jossa 84 % suomalaisista kertoi pitävänsä kaurasta valmistettua leipää houkuttelevana. Kauraleivästä pitävät etenkin naiset. Suomalaisten suosikki on kuitenkin edelleen rukiinen leipä, jota suosii lähes 90 % vastaajista.

Ruisleipä on Suomessa täysjyväistä. Myös kauraleivissä käytettävä kaura on täysjyvää. Täysjyväleipä on terveellistä ja runsaskuituinen leipä on paras kuidun lähde. Viljakuiduilla on todettu olevan kiistattomia terveysvaikutuksia. Täysjyväleipä sisältää paljon kuitua, jonka on todettu mm. lisäävän kylläisyyttä, auttavan painonhallintaa ja alentavan sydän- ja verisuonitautien sekä joidenkin syöpien riskiä. Kaura- ja ohrakuitu sisältävät esimerkiksi kolesterolia alentavaa betaglukaania. Täysjyvärukiin on todettu mm. vaikuttavan edullisesti insuliiniaineenvaihduntaan.

Kuidunsaanti edelleen liian alhaisella tasolla

Suomalaisten ravitsemustottumuksia selvittävän FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan kuidun saanti väestön keskuudessa on viime vuosina kasvanut, mutta ei yllä edelleenkään suositusten tasolle. Kuidun terveysvaikutusten saavuttamiseksi sitä suositellaan syötävän vähintään 25-35 g päivässä. Tutkimusten mukaan suomalaisten päivittäinen kuidunsaanti jää kuitenkin noin 22 grammaan.  Pakkausmerkintöihin ja leivän kuidun määrään huomiota kiinnittämällä päivittäisellä leipäannoksella kattaa puolet päivän kuiduntarpeesta. Syömällä 4 palaa runsaskuituista leipää saadaan leivän kuitupitoisuudesta riippuen kokoon 7-18 g kuitua.

 

Lähteet: 
FinRavinto 2017, THL
Leipätuotteiden käyttötutkimus, Foodwest
Leipomotuotteiden myyntitilasto, Leipätiedotus 

 

Lisätiedot: 
Terhi Virtanen, Leipätiedotus ry
terhi.virtanen@leipatiedotus.fi
040-5016279