Valikko

Medialle

Suomalaiset syövät liian vähän täysjyväviljaa – mikä on oma saantisi?

08.09.2025

Leipäviikolla muistutetaan, että leipä on suomalaisten merkittävin täysjyvän lähde ja suomalaiset syövät täysjyvänsä mieluiten leipänä. Suomalaisten täysjyväviljan saanti on jopa katastrofaalisen alhaisella tasolla: suositeltuun päivittäiseen täysjyvätavoitteeseen yltää naisista vain 2 % ja miehistä 11 %. Tällä on merkitystä monien kansansairauksiemme riskitekijöihin.

Yli 90 %:lla aikuisväestöstä ruokavalioon kuuluu täysjyväviljavalmisteita, mutta aivan liian vähän. Syksyllä 2024 julkaistujen ravitsemussuositusten mukaan päivittäinen täysjyväviljan saanti tulisi olla 90 g, kun tällä hetkellä miehet saavat keskimäärin 56 grammaa ja naiset 42 grammaa täysjyvää päivässä. Vaikka muualla Pohjoismaissa tilanne ei ole kovin paljon parempi, ollaan siellä meitä lähempänä tavoitetta. Ruotsissa täysjyvän saannin on arvioitu olevan miehillä keskimäärin noin 60 g ja naisilla noin 40 g päivässä. Tanskassa saanti on hieman suurempaa – miehillä keskimäärin noin 80 g ja naisilla 60 g päivässä.

THL:n tekemän FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat suurimman osan täysjyväviljastaan leivästä. Myös Leipätiedotuksen tekemän kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista nauttii täysjyvänsä mieluiten leipänä, kertoo Leipätiedotus ry:n toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen.

Täysjyväviljavalmisteet ovat tärkeitä ruokavaliossa, koska riittävä täysjyvän saanti pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin sekä paksu- ja peräsuolen syöpiin, Mensonen toteaa. Lisäksi riittävä määrä täysjyvää ravinnossa tukee painonhallintaa.

Täysjyväviljan hyvät ominaisuudet eivät rajoitu sen terveysvaikutuksiin, vaan sen riittävästä saannista on myös muita hyötyjä. Täysjyväviljatuotteet turvaavat osaltaan kuidun saantia. Myös kuidun saanti on väestössämme melkoisen surkealla tasolla, sillä noin 70 prosenttia aikuisista saa kuitua suositeltua (25-35g/pvä) vähemmän, kertoo Kaisa Mensonen. Täysjyväviljavalmisteista saa myös folaattia eli B9-vitamiinia, rautaa ja kasviproteiinia, hän muistuttaa.

Testaa oma täysjyväviljan saantisi Leipätiedotuksen nettilaskurilla
https://www.leipatiedotus.fi/materiaalit/testit/taysjyvatesti.html

Lähteet:
Tammi R, Reinivuo H, Tapanainen H, Rautanen J, Männistö S, Kaartinen NE (2021) Täysjyvän saanti Suomen aikuisväestössä – FinRavinto 2017 -tutkimuksen tuloksia. Tutkimuksesta tiiviisti 64/2021. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki

Leipätiedotus ry ja Iro Reseach: Tuhat suomalaista. Täysjyvävilja ja leivän käyttö 2025

Lisätiedot:
Kaisa Mensonen, toiminnanjohtaja, ETM
040 594 2728, kaisa.mensonen@leipatiedotus.fi