Valikko

Medialle

Suomalaisista 98% syö leipää

06.09.2018

Leipäviikkoa vietetään 10.-16. syyskuuta teemalla #syönleipää. Leipätiedotuksen teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan 98% suomalaisista syö leipää. Ruisleipä on edelleen houkuttelevin leipä, mutta erityisesti naiset ovat alkaneet syödä myös kauraleipää. Nuorille sen sijaan maistuvat sämpylät. Suomalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset eroavat toisistaan leivänkäyttötavoiltaan.

#syönleipää…

…koska se maistuu hyvältä

Kotimaista, täysjyväviljasta leivottua ja runsaskuituista ruisleipää suositaan erityisesti hyvän makunsa takia. 60% suomalaisista valitsee yhdeksi lempileivistään ruispalaleivät. Ne maistuvat ikään ja sukupuoleen katsomatta. Ruis on viljoista suomalaisten mielestä parasta, mutta kaura on noussut jo lähes rinnalle. Erityisesti naiset arvostavat kauraleipiä. ”Kauraleipien valikoimissa onkin nyt mistä valita” iloitsee Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen.  Perinteinen jälkiuunileipä kipuaa suosikkileivissä sijalle kolme.

…eri tavoin eri maissa

Jos vertaamme suomalaisten leivänsyöntitapoja muiden pohjoismaalaisten tapoihin, eroavat ne selvästi toisistaan. Ruotsalaiset eivät syö leipää lounaalla lähes lainkaan (10%), kun taas norjalaiset valitsevat nimenomaan leipää lounaaksi (60%). Suomalaiset jäävät tähän väliin (35%). ”Meillä leipää syödään eniten aamiaisella ja iltapalalla. Myös välipalana leipä on meillä suositumpi vaihtoehto muihin Pohjoismaihin verrattuna” kertoo Mensonen. Tiedot pohjautuvat Leipätiedotuksen teettämään leipätuotteiden käyttötutkimukseen sekä Norjan ja Ruotsin vastaaviin kuluttajatutkimuksiin.

Suomessa arvostetaan täysjyväleipää muita Pohjoismaita enemmän. Vain 42% ruotsalaisista pyrkii valitsemaan täysjyvää, kun suomalaisista lähes 80% tekee näin. Suomalaiset myös ymmärtävät täysjyväviljan terveysvaikutukset muita pohjoismaalaisia selkeästi paremmin. Tutkimusten mukaan täysjyväviljavalmisteiden suosimisella on suuri merkitys hyvinvointia edistävän ruokavalion koostamisessa. Runsaskuituinen leipä auttaa jaksamaan. ”Mahtavaa, että me suomalaiset ymmärrämme hyvän päälle”, hehkuttaa Mensonen.

Leipäviikkoa juhlitaan valtakunnallisesti ja tämän vuoden juhlaviikko on järjestyksessään jo 55.

 

Lähteet:
Foodwest & Leipätiedotus: Leipätuotteiden käyttötutkimus 2018
YouGov & Brod og Korn: Brodvaner 2018
United Minds & Brödinstitutet: Undersökning 2017

 

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen
Leipätiedotus ry
p. 040 594 2728 
kaisa.mensonen@leipatiedotus.fi

www.leipatiedotus.fi