Valikko

Medialle

Suomalaisnuorten kauran kulutus kasvussa

15.12.2016

Suomen kaurayhdistyksen teettämän kyselytutkimuksen mukaan nuoret syövät entistä enemmän kauraa. Kauran kysyntään on vaikuttanut ainakin kauratietoisuuden karttuminen ja erityisruokavalioiden lisääntyminen.

Kauran suosio vaikuttaa kasvavan vuosi vuodelta. Viime vuonna Suomessa syötiin keskimäärin kuusi kiloa kauraa asukasta kohti*. Nyt kaurasta ovat innostuneet myös nuoret. Tuoreen, Suomen kaurayhdistyksen teettämän kyselytutkimuksen mukaan jopa 21 prosenttia 13–16 -vuotiaista nuorista on käyttänyt tänä vuonna enemmän kauraa ja marjoja välipaloissaan edellisvuoteen verrattuna.    

Kasvanut kulutus synnyttää tuoteinnovaatioita 

Varsinkin erityisruokavalioiden yleistyminen on siivittänyt kauran suosioon. Kaura on luontaisesti glutreeniton ja oiva proteiinin lähde, joten se on suosittu erityisesti keliaakikkojen sekä gluteenitonta kasvisruokavaliota noudattavien parissa. 

Kaura pitää nälän hyvin poissa, tasapainottaa verensokeria ja on lempeä vatsalle. "Markkinoille on tullut lukuisia uusia kauratuotteita", Suomen kaurayhdistyksen koordinaattori Päivi Tähtinen kertoo.              

Nuorten kauratietoisuus lisääntynyt merkittävästi              

Suomen kaurayhdistys käynnisti yhdessä jäsenyritystensä kanssa viime vuonna Powerfood-kampanjan, jonka tavoitteena oli lisätä yläkouluikäisten kaura- ja marjatietämystä. Leipätiedotus ry toimi kamppanjassa yhteistyötahona.Tietoutta kartutettiin muun muassa tuottamalla kotitalousopettajille opetusmateriaaleja ja kohdistamalla nuorille sosiaalisen median kokkauskampanja. Instagramissa toteutettu kampanja oli suuri menestys: nuoret toteuttivat yli tuhat kaura-marja annoskuvaa. Lisäksi kyselytutkimus paljasti, että jopa 45 prosenttia 13–16 vuotiaista nuorista oli törmännyt kaura-ja marjaresepteihin kotitaloustunneillaan.

”Suomen kaurayhdistys on tyytyväinen kampanjan vaikutuksiin. On iloinen asia, jos nuoret saadaan kiinnostumaan terveellisistä vaihtoehdoista välipalavalinnoissaan. Yhdistyksen jäsenet ovat ehdottaneet kampanjan jatkamista myös vuonna 2017”, Tähtinen sanoo.                           

Kaurayhdistyksen projektin alkukartoituksessa, jonka toteutti tutkimustoimisto 15/30, nuorten kaura ja viljatietous oli melko heikkoa. Nyt, vuosi kamapnajan jälkeen, jopa 60 prosenttia kyselyyn vastanneista nuorista kertoi osaavansa valmistaa itselleen välupaloja kauraa ja marjoja käyttäen.

 

Lisätietoja:

Päivi Tähtinen, koordinaattori,                        

p. 040 828 6076,

paivi.tahtinen@vyr.fi             

Suomen kaurayhdistys ry,     

www.kaurayhdistys.fi / www.lumoudukaurasta.fi/powerfood                   

                         

FAKTAA KAURASTA:                

  • Kaura alentaa kolesterolia. 
  • Kaura tekee hyvää vatsalle.
  • Kaura tasaa verensokeria ja pitää hyvin nälän poissa.       
  • Kaura on luonnostaan gluteeniton, joten se sopii niin keliaakikoille kuin gluteenittoman ruokavalion noudattajille.         
  • Kaurassa on paljon proteiineja, vitamiineja ja antioksidantteja, jonka vuoksi se on myös kasvissyöjien suosiossa.