Valikko

Medialle

Syötkö leipää kuten muutkin suomalaiset?

06.05.2024

Suomalainen söi vuonna 2023 ruokaleipää reilu 40 kiloa. Tämä vastaa noin neljä leipäviipaletta päivässä. Kahvileivällä herkutellaan muutama kerta viikossa.

Leipätiedotus ry:n ylläpitämän leipomotuotteiden toimitustilaston ja Tullin tuontitilaston mukaan suomalaiset söivät vuonna 2023 ruokaleipää keskimäärin reilut 40 kg/hlö. Kahvileipä ja konditoriatuotteet maistuivat myös, mutta niillä herkutellaan maltillisesti: vuosittain suomalainen syö vajaa 8 kg kahvileipää. Tämä tarkoittaa yhden pullan tai muun leipomoherkun nauttimista joka kolmas päivä. Leipomotuotteiden kulutus on säilynyt hyvin samanlaisena usean vuoden ajan.

 - Leivän kulutus on säilynyt melko tasaisena koko 2010-luvun, kertoo tilastoinnista vastaava projektikoordinaattori Terhi Virtanen Leipätiedotuksesta. Päivittäin suomalainen kuluttaja söi leipää viime vuonna noin 110 g, mikä vastaa noin neljää viipaletta tuoreleipää tai yhtätoista palaa kuivaleipää. ”Kun tämän leivän valitsee runsaskuituisena vaihtoehtona, saa päivän kuiduista kasattua jo 7-22 g leivän kuitupitoisuudesta riippuen”, vinkkaa Virtanen. Runsaskuituisessa leivässä kuitua on vähintään 6 g/100g eli vähintään pari kolme grammaa per viipale. Hapankorppu on oikea kuitupommi ja sisältää kuitua jopa 20 g/100g.

Parhaiten suomalaisille maistuvat kotimaiset leipomotuotteet. ”Laskelmien mukaan suomalainen söi viime vuonna reilu 33 kg kotimaista leipää”, Terhi Virtanen kertoo. ”Kahvileivästä ja konditoriatuotteista noin 5,3 kg on kotimaista tuotantoa.”

Riittävästi terveellistä kuitua

Monet kotimaiset leivät ovat runsaskuituisia eli sisältävät kuitua vähintään 6 %. Kuidun terveysvaikutusten saavuttamiseksi sitä suositellaan syötävän vähintään 25-35 g päivässä. Harvalla suomalaisella tämä toteutuu. Suomalaisten ravitsemustottumuksia selvittäneen FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan jopa 70 % väestöstä saa kuitua liian vähän: suomalaisten keskimääräinen kuidunsaanti on vain 20-22 g /vrk.

Viljatuotteet ovat erinomainen kuidunlähde ja viljakuidut on helpoin koota täysjyvätuotteista. Täysjyväleivän terveellisyys perustuu sen sisältämään viljakuituun sekä vitamiineihin ja kivennäisaineisiin.

Riittävää kuidun saantia on hankala täyttää ilman viljatuotteita: suositellulla kasvisten ja hedelmien määrällä, puoli kiloa päivässä, saadaan kuitua noin 9 g. Vaikka kasvisten ”kuitupottia” täydentäisi pähkinöillä ja siemenillä, jotka ovat hyviä kuidun lähteitä, kertyy suositellusta määrästä (30 g / pvä) kuitua lisää kuitenkin vain 3 grammaa.

Lähteet:
Leipätiedotus ry:n Kotimaisten leipomotuotteiden toimitustilastot
Suomen Tulli: Uljas-tilastotietokanta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL): FinRavinto 2017 -tutkimus
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL): Fineli – elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki

Lisätietoja:
Terhi Virtanen
Leipätiedotus ry
040 501 6279
terhi.virtanen@leipatiedotus.fi