Valikko

Medialle

Tässä Suomi voittaa Ruotsin - suomalaiset syövät enemmän täysjyväleipää!

27.06.2016

Tuoreen kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaisten ylivoimaisesti suosituin leipä on ruisleipä. Yli 2 miljoonaa suomalaista aikuista nimeää sen lempileiväkseen. Ruotsalaisille maistuu sen sijaan makea ja vähäkuituisempi limppu. He syövät ylipäätään vähemmän leipää kuin me suomalaiset.

Teettämämme kuluttajatutkimuksen (valtakunnallinen Internet-kysely, n=1013) tuloksista selviää, että suomalaiset tosiaan suosivat meille niin rakasta ruisleipää, toteaa Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen.  Lähes 70% kuluttajista sanoo ostavansa ruisleipää viikoittain. Ruispalaleivät ovat suosituimpia ja niitä löytyykin 45% vastaajan taloudesta aina. Lapsiperheissä luku on jopa 56 %. Jälkiuunileipä kiilaa kakkoseksi ja sen käyttö korostuu vanhemmalla väestöllä, kuten myös ruislimppujen suosiminen. Paahtoleipiä käytetään eniten lapsiperheissä, mikä ei liene yllätys.

Ruokailutottumuksemme leivän suhteen ovat terveellisemmät kuin läntisen naapurimme. Suomalaiset saavat kuitua keskimäärin 22 g päivässä. Se ei aivan yllä kuidunsaannin suositustasolle (vähintään 25-35 g/pvä), mutta on kuitenkin suurempaa kuin länsinaapureillamme. Ruotsalaisen tutkimuksen* mukaan heidän vähäkuituiset leipävalinnat näkyvät lautasella päivittäisen kuidunsaannin jäädessä alle 20 grammaan. Erityisesti ruotsalaisnuoret syövät yhä vähemmän täysjyväleipää, mikä on Mensosen mukaan tietenkin terveyden kannalta huolestuttava trendi.

Leipätiedotuksen leipomotuotteiden myyntitilaston mukaan suomalainen syö päivittäin 3-4 viipaletta leipää, kun ruotsalaisen päivittäinen leipäannos on 2,5 viipaletta. Kaisa Mensonen laskee, että jos syö 3-4 ruisleipäviipaletta, se sisältää noin 50 g täysjyvää.  Tällä päivittäisellä täysjyvän saantimäärällä kuolleisuuden riski laskee merkittävästi. Täysjyvän ja viljakuidun on havaittu suojaavan erilaisilta sairauksilta, erityisesti suolistosyövältä. Päivittäisellä 90 gramman täysjyvän saannilla on havaittu olevan yhteys pienentyneeseen sepelvaltimotaudin, hengityssairauksien, tartuntatautien ja diabeteksen riskiin. Eli mitä useamman leipäviipaleen valitset täysjyväisenä, sitä paremmat terveysvaikutukset saat itsellesi, vinkkaa Mensonen.

Suomalaisten suosikkileivät

Ruispalaleipä 34 %
Jälkiuunileipä 13 %
Vaalea palaleipä 7 %
Ruisreikäleipä 7 %
Paistopisteleipä 6 %
Vaalea kokonainen sekaleipä 6 %
Sämpylät 4 %

Lähteet:
Leipätuotteiden käyttötutkimus 2016; Foodwest
Food & Nutrition Research 2014, 58: 24024
Finravinto 2012 -tutkimus