Täysjyvä kuuluu keliaakikollekin
02.09.2025
Keliaakikon ruokavalioon ei sovi ruis, vehnä eikä ohra. Suomalaisten täysjyväviljan saannista kuitenkin yli puolet tulee rukiista. Miten keliaakikon on mahdollista saada suositeltu riittävä määrä, 90 grammaa, täysjyvää?
Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan syksyllä 2024 julkaisemien kansallisten ravitsemussuositusten mukaan täysjyväviljaa tulisi terveysvaikutusten näkökulmasta syödä 90 grammaa päivässä. Suomalaisista suositukseen yltää naisista vain 2 % ja miehistä 11 %. Kun THL:n selvityksen mukaan suomalaisten täysjyvästä yli puolet saadaan keliaakikolle sopimattomasta rukiista, herää kysymys, että millä tolalla gluteenitonta ruokavaliota noudattavien täysjyvän saanti mahtaa olla.
Keliakiaviikon (vko 36) kunniaksi Leipätiedotus keräsi vinkkejä riittävän täysjyväviljan saantiin gluteenittomia viljoja käyttävien ruokavaliossa.
Leipä
Suomalaiset syövät tutkimuksen mukaan täysjyvänsä mieluiten leipänä. Keliaakikolle täysjyväisiä vaihtoehtoja löytyy kaura- ja tattarileivistä, joita kotimaiset leipomot leipovat kotimaisesta raaka-aineesta. Kaura- ja tattarileivät ovat myös hyviä kuidun lähteitä.. Tattari antaa leivälle hapanleivälle ominaisen maun, kaura sen sijaan on maultaan miedompi.
Puuro
Kaurapuurolautasellinen sisältää täysjyvää hulppeat 40 g. Kaurahiutaleista löytyy vaihtoehtoja, joissa on varmistettu, että niiden joukkoon ei ole eksynyt muiden viljojen jyviä. Myös tattaripuuro on hyvä täysjyvän lähde. Sen makuun kannattaa tutustua!
Välipalapatukat ja -keksit
Gluteenittomissa välipalapatukoissa ja kekseissä löytyy nykyisin myös paljon täysjyväisiä vaihtoehtoja. Lisäksi ne on helppo pakata mukaan evääksi ja maistuvat herkullisilta.
Ateriajyvät
Ruoan lisukkeeksi kannattaa valita täysjyväinen vaihtoehto. Mikäli riisi on keliaakikon valinta, kannattaa se syödä täysjyväisenä. Valkoinen kuorittu riisi ei sisällä juuri mitään ravintoaineita hiilihydraattien lisäksi. Riisi ei kuitenkaan ole kovin ympäristöystävällinen vaihtoehto, joten lautaselle kannattaakin valita lisäkkeeksi esimerkiksi kauraa tai kvinoaa.
Myslit
Myös täysjyväisistä mysleistä löytyy gluteenittomia vaihtoehtoja.
Ensi viikolla vietetään Leipäviikkoa (vko 37) Hyvää täysjyvää -teemalla. Täysjyvä on ajankohtainen asia meille kaikille!
Lisätiedot:
Terhi Virtanen, Leipätiedotus ry
terhi.virtanen@leipatiedotus.fi
040-5016279