Valikko

Materiaalit

Fibertest

 

Fibrer fyller magen, håller dig mätt, balanserar tarmverksamheten och hjälper dig att hållas slank. Fibrer innehåller inte energi och finns bara i växtrikets produkter. De bästa källorna är fullkornsbröd och övriga spannmålsproduter. Grönsaker, bär och frukter är bra tillskott, men ger inte i sig själva den dagliga fibermängden.

En vuxen människa behöver minst 25–35 g kostfibrer per dag. Av vanlig, mångsidig mat får man tillräckligt med fibrer. Man behöver inte äta särskilda fiberprodukter.

Försök komma ihåg vad du åt igår och fyll i formuläret. Anteckna i fältet ”portioner” din dagliga portion av ifrågavarande produkt. Testet räknar dina fiberpoäng. Fyll i portionerna i formuläret och klicka på Räkna.

Med "Sänd"-knappen skickar du formuläret till Leipätiedotus. Vi samlar information om finländarnas intag av fibrer. Du behöver inte skriva ditt namn på formuläret om du inte vill. Uppgifterna du sänder är tillgängliga bara för dem som utför undersökningen och de används endast för forskning.

 

BRÖD
Produkt/ portion Fiberpoäng
(g fiber / portion)
Portioner
Matbröd (portion = 1 skiva)      
Rågbröd, fullkornsbröd samt övriga högfiberhaltiga brödsorter
(med mer fiber än 6g/100g)
4  
Bland-, jäst-, havre-, korn- eller grahambröd 2  
Franskbröd, batong, croissant, jästbröd och övrigt ljust bröd (t.ex. bagel, ciabatta, focaccia) 1  
Torrbröd (portion = 1 skiva/st)      
Knäckebröd och hålbröd av råg 2  
Surskorpa 2  
Skorpor 1  
Torkat rågbröd 2  
Rågchips (10g = 5st) 1,5  
Kaffebröd (portion = 1 st/bit)    
Bulle och paj med jästdegsbotten 2  
Munkar och wienerbröd 1,5  
Piroger, pastejer och pizza (portion = 1 st/bit)    
Pastej, pizza 1,5  
Karelsk pirog 1  
Köttpirog, en stor plätt eller 4 små 1
FLINGOR OCH FRUKOSTFLINGOR
(portion = 2 dl)
Produkt/ portion Fiberpoäng
(g fiber / portion)
Portioner
Flingor 0,5  
Majsflingor och ris-veteflingor 1  
Högfiberhaltiga fullkornsflingor 4  
Högfiberhaltiga flingor 3  
Fullkornskaka med flingor 4  
MELLANMÅLSSTÅNGAR, KEX OCH DRYCK
(portion = 1portion/ burk)
Produkt/ portion Fiberpoäng
(g fiber / portion)
Portioner
Myslistång 1  
Spannmålsrik mellanmålskex 3  
Spannmålsrik mellanmålsdryck 8  
Havramellenmål (125g) 1,5  
GRÖT
(portion = 2,5 dl, kokt)
Produkt/ portion Fiberpoäng
(g fiber / portion)
Portioner
Klihaltiga grötsorter 6  
Flingsgröt
(av havre-, korn-, råg- eller fyrakornsflingor)
5  
Ris- och mannagrynsgröt 1  
Mjöl- och övriga grötsorter 3  
Gröt av havrekli 7  
BÄR OCH FRUKT
Produkt/ portion Fiberpoäng
(g fiber / portion)
Portioner
Färska bär och frukt
(portion 1 dl eller 1 st)
2  
Torkade bär och frukt
(portion = 1 mtsk)
1  
GRÖNSAKER
(portion = 1 dl)
Produkt/ portion Fiberpoäng
(g fiber / portion)
Portioner
Ärter, kokta bönor, majs, kokta linser samt ärter-majs-paprikablandning 3  
Rivna grönsaker, blandsallad, kokta eller färska grönsaker 1  
POTATIS
(portion = 1 st eller 1 dl)
Produkt/ portion Fiberpoäng
(g fiber / portion)
Portioner
1 kokt potatis, 1 dl potatismos eller 1 dl (60 g) pommes frites, stekt potatis, vitlökspotatis eller potatissallad 1  
RIS OCH MAKARONER
(portion = 2 dl kokt vara)
Produkt/ portion Fiberpoäng
(g fiber / portion)
Portioner
Fullkornsris, ris-råg eller ris-havre 1  
Vit ris, nudlar, couscous 0,5  
Pasta av vete, råg och korn 1  
Makaroner 2  
MYSLI, KLI, GRODDAR, FRÖN OCH NÖTTER
(portion= mtsk)
Produkt/ portion Fiberpoäng
(g fiber / portion)
Portioner
Linfrön 3  
Kli, groddar, nötter och annan frön 1  
Mysli 0,5  

DAGENS FIBERPOÄNG (gram): 0.00

Över 25 pöang. Utmärkt! Du får gott om fibrer. Din kost är säkert mångsidig och hälsosam. Fortsätt på samma sätt.

21-24 pöang. Fint! Ditt fiberintag är nästan tillräckligt. Genom att lägga till en skiva rågbröd i din dagliga kost blir det bra. Fortsätt annars på samma sätt!

15-20 pöang. Det saknas ännu lite men du är på rätt väg. Ät några skivor rågbröd till så når du det rekommenderade intaget.

Alle 15 pöangpöang Hallå! Du får för lite fibrer. Du måste ändra din kost! För ditt eget välbefinnande bör du tänka efter vad du äter. Ett lätt sätt att öka fiberintaget är att äta fullkornsbröd med varje måltid. Av sex skivor rågbröd eller rågknäckebröd får du 18 g fibrer, vilket är 2/3 av det dagliga behovet. Genom att ersätta 2 skivor rostbröd med kornigt rågbröd ökar du ditt fiberintag med 9 g.