Valikko

Materiaalit

Torstaina 28.2. juhlitaan kolmatta kertaa Ruisleipäpäivää. Vuonna 2017 Suomen kansa valitsi ruisleivän kansallisruoaksemme. Tästä eteenpäin on suomalaisen kulttuurin päivänä, Kalevalan päivänä, 28.2. juhlittu myös ruokakulttuuria. Kansallisruoaksi valittu ruisleipä on suomalaisen ruokakulttuurin ydin ja sillä on vahva symbolinen arvo. Leipä ja viljat ovat Kalevalan tarinoissa oleellisessa roolissa.

Suomalaiset syövät eniten ruista koko maailmassa, jopa 16 kg/hlö/vuosi. Ruisleipä on muuttanut ajan saatossa muotoaan. Reikäleivän ja limpun rinnalle on nousseet palaleivät ja valmiit viipaleet. Ruisleipä on taipunut viime vuosina myös napostelutuotteiksi.  

Rukiin puolesta puhuu terveellisyys. Ruisleivän ansiosta suomalaisten korkea ravintokuidun saanti on taattu, sillä Suomessa ruis jauhetaan pääosin runsaasti kuitua sisältäväksi täysjyväjauhoksi. Rukiin terveysvaikutuksia tutkitaan paljon meillä ja maailmalla. Tutkimusten mukaan täysjyväruis antaa suojaa muun muassa sydän- ja verisuonitauteja sekä hormonivälitteisiä syöpiä vastaan.

Kuvan lähde: Vastavalo