Piirakkapäivä
Piirakkapäivää vietetään 20.10. Piirakat ansaitsevat oman juhlapäivänsä, sillä ne kuuluvat suomalaiseen ruokakulttuuriin. Vuosisatojen saatossa ruokailutottumuksemme ja ruokaketju on muuttunut, mutta piirakat ovat säilyttäneet asemansa. Piirakoista tunnetuimpia ovat varmasti erilaiset riisitäytteiset piiraat, kuten karjalanpiirakat ja riisipiirakat. Muita suomalaiseen ruokakulttuuriin kuuluvia piirakoita ovat erilaiset marja- ja sienipiirakat sekä paikalliset piirakat, kuten sultsinat, rönttöset ja vatruskat. Aiemmin piirakoita leivottiin tarjolle etenkin juhliin, mutta nyt ne maistuvat niin arjessa kuin juhlassa. Karjalanpiirakat ja coctailpiirakat kruunaavat juhlapöydän suolaiset tarjoilut ja makea piirakka käy moneen kahvipöytään. Arjessa piirakka voi olla erilaisilla täytteillä viimeistelty ateria tai pikaisesti mukaan napattuna välipala ihan vaikka sellaisenaan.
Paistopisteiden tulo kauppoihin 2010-luvun alussa oli välipalamarkkinassa käänteentekevä etenkin piirakoiden roolin vahvistumisessa. Kun paistopisteet tulivat ja kaupat lähtivät kehittämään paistopisteitä ja myymäläleipomoita, oli sillä suuri merkitys karjalanpiirakan ja riisipiirakan menestykselle. Paistopisteiden myötä kuluttaja sai herkullisia, tuoreita ja lämpimiä piirakoita.
Riisipiirakka vai karjalanpiirakka?
Karjalanpiirakka ei ole mikä tahansa piirakka. Karjalanpiirakalle myönnettiin vuonna 2003 EU:n nimisuoja. Nimisuoja tarkoittaa, että karjalanpiirakan valmistuksen on tapahduttava rekisteröidyn valmistusmenetelmän ja ainesosaluettelon mukaisesti. Karjalanpiirakan nimisuoja on tärkeä osa sen kulttuurista merkitystä. Se suojaa pieniä tuottajia ja auttaa säilyttämään perinteisiä valmistustapoja. Mikäli tuote ei täytä karjalanpiirakan nimisuojassa asetettuja kriteerejä, sitä voidaan myydä riisipiirakkana.
Karjalanpiirakan taikinan valmistuksessa käytetään vettä, suolaa ja ruis- tai vehnäjauhoja. Kuoritaikina kaulitaan pyöreiksi tai soikeiksi mahdollisimman ohuiksi piirakankuoriksi, jotta piirakka pysyy paistettaessa rapeana. Täyte levitetään piirakkakuoren päälle ja reunat käännetään rypyttäen täytteen päälle niin, että piirakka jää keskeltä avoimeksi. Karjalanpiirakan täyte on yleensä ohra- tai riisisuurimoista keitettyä puuroa, perunasosetta tai survottuja kasviksia. Riisipuuro valmistetaan määritelmän mukaan riisiryyneistä sekä vedestä tai maidosta. ”Karjalanpiirakan täytteenä voidaan käyttää myös kauraa”, kertoo Maa- ja kotitalousnaisten ProAgria Itä-Suomen yritysasiantuntija Johanna Rinnekari. ” Kaurainen täyte valmistetaan yleensä kaurasuurimoista”, hän täydentää. Piirakat paistetaan korkeassa lämpötilassa nopealla paistoajalla, sillä se aikaansaa rapean kuoren ja vaikuttaa siten karjalanpiirakan makuun. Paistettujen karjalanpiirakoiden voiteluun käytetään voita, öljyä, vesi-maitoseosta tai kananmunaa.
Vuonna 2019 EU:n komissio hyväksyi muutoksen alkuperäiseen nimisuojattuun karjalanpiirakkareseptiin, minkä myötä laktoositonta maitojuomaa ja maitojauhetta voidaan käyttää karjalanpiirakan sisältämän riisipuuron valmistuksessa. Muutoksen mukaan karjalanpiirakan hyväksyttyjen täytteen ainesosina on myös perunahiutaleet. Myös suolaa saa käyttää karjalanpiirakan täytteessä.
EU:n nimisuojan tarkoitus on suojella paikallisia perinneruokia. Karjalanpiirakka on EU:ssa määritelty niin sanotuksi aidoksi perinteiseksi tuotteeksi (ATP). Määritelmän tarkoitus on suojata pieniä tuottajia, jotka tekevät tuotteitaan perinteisellä tavalla. EU:n aito perinteinen tuote -nimisuoja on suomalaisista tuotteista karjalanpiirakan lisäksi sahdilla ja kalakukolla, ja ulkomaalaisista tuotteista esimerkiksi feta- ja parmesan-juustoilla.
Piirakoiden tulevaisuus
Jatkuva tuotekehitys huomioi eri kuluttajaryhmät ja tulevaisuudessa piirakka voikin olla jopa aiempaa valmiimpi kaikille sopiva välipalapohja. Tuotekehityksellä on pystytty huomioimaan erilaiset ruokavaliot, kuten gluteeniton- ja kasvisruokavalio.
Uudet ravitsemussuositukset tukevat piirakan tulevaisuuden tuotekehitystä ympäristöystävälliseen ja terveelliseen suuntaan. Tähän esimerkiksi kauratäyte vastaa hyvin. Karjalanpiirakka erilaisilla täytteillä tulee varmasti säilyttämään paikkansa suomalaisessa ruokakulttuurissa perinteikkyytensä, pitkän historiansa ja nimisuojan myötä. Myös muissa piirakoissa on valtava potentiaali lunastamaan vahvemman paikan etenkin välipalakulttuurissa juuri terveellisyytensä ja kotimaisten raaka-aineiden ansiosta. Kotimaisilla raaka-aineilla, kuten juureksilla, kauralla, ohralla ja perunalla, täytetyt piiraat eivät ainoastaan vastaa terveellisen ravitsemuksen huomiointiin, vaan myös kotimaisten ympäristöystävällisesti tuotettujen raaka-aineiden käyttöön ja sitä myötä omavaraisuuden nostamiseen elintarviketeollisuudessamme. Tällä voidaan nähdä merkitystä myös huoltovarmuuden vahvistamisessa. Monien piirakoiden voikin sanoa vastaavan hyvin nykyiseen vastuullisen tuotteen vaatimukseen: niissä yhdistyvät terveellisyys, kotimainen työ ja raaka-aineet sekä Suomessa tuotettujen raaka-aineiden ympäristöystävällisyys.
Tulevaisuudessa täysin kotimaisissa piirakoissa voidaan riisi korvata kauralla tai muilla kotimaisilla raaka-aineilla, kuten ohralla, perunalla tai kasviksilla. Toki tällaisia tuotteita löytyy jo nyt markkinoilta.