Valikko

Leipätiedotus

Missä leipä kasvaa -hanke

 

Leipätiedotus ry toteutti vuosina 2015–2016 Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:n kanssa Missä leipä kasvaa -hankkeen. 

Haluamme lisätä koululaisten ja heidän opettajien tietoisuutta monipuolisesta ja terveellisestä ruokavaliosta. Pienten koululaisten ravitsemuksessa kerrotaan erilaisista hiilihydraateista, korostetaan kuidun tärkeyttä ja riittävää saantia sekä sokerin kulutuksen vähentämistä. Tavoitteena oli lisätä täysjyväviljatuotteiden, kuten leivän, sekä kasvisten kulutusta hyvinä kuidun lähteinä.

Lisäksi tavoitteena oli lisätä koululaisten tietämystä ruokaketjusta ja korostaa sen tärkeyttä, lähellä tuotetun ruoan arvoa painottaen. Toimme koulun opetukseen materiaalia, jossa kerrottiin lapsille ruoan alkuperästä sekä ruokaketjun monista työntekijöistä, joita tarvitaan varmistamaan ruoan turvallisuus, terveellisyys ja hyvälaatuisuus.

Hankkeen aikana Maa- ja kotitalousnaisten koulutetut asiantuntijat järjestivät koululaisille suunnattuja maksuttomia tilaisuuksia mm. koulujen oppitunneilla, vanhempainilloissa ja koululaistapahtumissa. Asiantuntijat kokosivat osallistujia aktivoivan toimintaradan, jossa lapset voivat itse kokeilemalla ja tekemällä tutustua viljoihin, viljatuotteisiin, terveellisen aterian ja välipalan kokoamiseen, riittävän kuidun saannin arvioimiseen ja ruokaketjun toimintaan.

Ajatus hankkeelle syntyi uusien ravitsemussuositusten myötä, joissa korostetaan hiilihydraattien laatua ja kuidun merkitystä. Tutkimusten mukaan etenkin lasten ja nuorten välipalat ovat hyvin sokeripitoisia ja vähäkuituisia. Koska lapset itse pääosin valmistavat välipalat ja syövät ne vanhempien vielä ollessa töissä, halusimme tuoda kouluille ja kotiin tietoa ja työvälineitä, joilla uudet ravitsemussuositusten mukaiset välipalat helpolla ja mukavalla tavalla toteutuvat lasten arjessa.

 

etunimi.sukunimi(at)maajakotitalousnaiset.fi

Hanke toteutettiin osittain Maaseutuviraston rahoittamana.