Valikko

Leipätiedotus

Iloista puuhaa ja tiedonjyviä 
Veikeä vilja – Kiva kuitu -tapahtumissa

 

Leipätiedotus ry:n ja Maa- ja kotitalousnaisten leikki-ikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen suunnattu hanke, Veikeä vilja – Kiva kuitu, nosti parrasvaloihin leivän ja muiden viljatuotteiden hyvät ominaisuudet. Hanketta esiteltiin 2012 Helsingin messukeskuksessa järjestetyillä Lapsimessuilla. Syksyn 2012 ja kevään 2013 aikana Maa- ja kotitalousnaiset toteuttivat perhekahviloissa ja -kerhoissa toiminnallisia tapahtumia, joissa olivat esillä maistuvat kuidun lähteet sekä terveellinen ja monipuolinen ruokailu lapsiperheissä.

Lasten ravitsemuksen suurena haasteena on usein liiallinen sokerin saanti sekä ruokavalion liian vähäinen kuidun määrä. Myös suurella osalla aikuisväestöä olisi tarve tehdä korjausliike näiden ruokailutottumusten suhteen. Maa- ja metsätalousministeriön osittain rahoittamassa Veikeä vilja – Kiva kuitu -kampanjassa korostettiin täysjyvävilja-tuotteiden sisältämän kuidun terveellisyyttä ja riittävää saantia jo lapsuudessa.

Tutkimusten mukaan alle kouluikäisten lasten ruokavalion laatu heikkenee usein ensimmäisen ikävuoden jälkeen lasten siirtyessä syömään samaa ruokaa muun perheen kanssa. Tällöin ruokavalio helposti muuttuu liikaa suolaa, sokeria ja kovaa rasvaa sisältäväksi. Sokeripitoisten mehujuomien, suklaan ja makeisten kulutus yleistyy toisesta ikävuodesta alkaen. Ruokavalioneuvontaa ja tukea tulisikin tässä vaiheessa kohdentaa koko perheelle.

 

 

Täysjyväviljan terveellisyyden peruspilarina on ravintokuitu

Viljavalmisteet ovat lasten ruokavalion perusta ja kuuluvat monipuoliseen ruokavalioon. Runsaastakaan kuidun saannista ei ole haittaa lasten kasvulle. Päinvastoin viimeisimpien tutkimusten mukaan runsaasta kuidun saannista on etua sekä ravitsemuksellisesti että sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisyssä. Kuitua ruokavaliostaan runsaasti saavat lapset saavat enemmän vitamiineja ja kivennäisaineita.

Lapset syövät kerrallaan pieniä määriä, joten välipalat auttavat jaksamaan aterioiden välillä ja ovat tärkeä osa leikki-ikäisen ruokavaliota. Välipalalla ei korvata lounasta tai päivällistä. Etenkin välipalojen laatuun olisi syytä kiinnittää huomiota. Runsaskuituiset viljavalmisteet, vähärasvaiset ja -sokeriset maitotuotteet sekä kasvikset, hedelmät ja marjat ovat terveellisiä ja hyvänmakuisia välipaloja.

 

Ruokailu- ja ravintotottumukset luodaan jo lapsuudessa

Lapsuudessa omaksutut elintavat, kuten ruokavalinnat, lepo ja liikunta, ovat suhteellisen pysyviä. Perheen ruokavalinnat, säännöllinen ateriarytmi ja asenteet vaikuttavat ruokatottumusten kehittymiseen. Varhaislapsuuden ravitsemuksella voidaan vaikuttaa useisiin sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöihin. Erityisesti vähän tyydyttynyttä rasvaa ja runsaasti kuitua sisältävällä ruokavaliolla on edullisia vaikutuksia terveyteen jo lapsuudessa.

Kotoa opitut hyvät ruokailutottumukset antavat kestävän pohjan syömiselle. Perheen yhteinen ateriointi lisää perheen yhteenkuuluvuutta, muokkaa lapsen mieltymyksiä ja tapoja sekä parantaa mahdollisuuksia tarjota koko perheelle ravitsemussuositusten mukaista ruokaa. Lapsiperheiden ruokapöydissä opitaan hyvän aterian malli, maistellaan uusia makuja ja rakennetaan perheen arjen rytmiä.

 

Veikeä vilja ja kivat kuidun lähteet tutuiksi toimintaradalla

Syksyn 2012 ja kevään 2013 järjestetyiissä tilaisuuksissa keskusteltiin lasten ravitsemuksen haasteista ja tutustuttiin veikeään viljaan ja kivoihin kuidun lähteisiin yhdessä lasten kanssa. Noin tunnin kestävissä tilaisuuksissa lapsilla ja vanhemmilla oli toimintaradalla mahdollisuus itse tehden ja kokeillen tutustua viljoihin, viljatuotteisiin, terveellisen aterian koostamiseen, riittävän kuidun saannin arvioimiseen ja sokerin välttämiseen.