Valikko

Leipäviikko

Leipäviikkoa on vietetty jo 50 vuotta!

 

Leipäviikon teemana on tänä vuonna: Hyvät ja herkulliset asiat säilyvät vuosikymmenestä toiseen. Vuosikymmenten ajan leipä on ollut tärkeä osa suomalaisten ruokavaliota ja leivän terveellisyys, kuitupitoisuus ja hyvä maku ovat usein olleet Leipäviikolla pääosassa.

 

Leipäviikon monipuoliset teemat

Leipätiedotuksen järjestämästä ensimmäisestä leivän teemaviikosta tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta. Tähän ajanjaksoon mahtuu monia erilaisia maukkaita teemoja. Vaikka vuodet vierivät ja ruokatrendit vaihtuvat, ovat teemat leivän ympärillä säilyneet. Mielenkiintoista on, että monet 60- ja 70-luvulla esillä olleet teemat ovat edelleen ajankohtaisia myös 2000 –luvulla.

 

Leivästä on moneksi

Jo ensimmäisen Leipäviikon aiheena vuonna 1964 oli Leipä valmista ruokaa ja aterian perusta. Lähes viisi vuosikymmentä myöhemmin, vuonna 2010, kuluttajia lähestyttiin Leipäviikon teemalla Leivästä on moneksi. Tällä haluttiin jälleen kertoa, että leipä on täysipainoista ravintoa ja sopii moneen tilanteeseen: aamiaiselle, välipalalle, lounaaksi, arkeen, juhlaan, grilliin. Leipätiedotus järjesti Leipäviikon kilpailun ja haastoi kuluttajat luomaan monipuolisesta leivästä jotain uutta. Kilpailunsatona saatiin paljon innovatiivisia leipäreseptejä.

 

Terveellinen leipä

Leivän terveellisyys sekä leipä täysipainoisena ravintona puhuttivat jo 60-luvulla ja ovat edelleen ajankohtaisia teemoja. Vuonna 1966 Leipäviikon teemana oli Leipä suojaravintoaineiden lähteenä ja heti seuraavana vuonna Leivän merkitys terveellisessä ruokavaliossa. Teema Terveenä leivästä toistuu usein 60- ja 70-luvuilla tehdyissä julisteissa, jotka varmasti herättävät muistoja kouluravintoloista sekä kouluterveydenhoitajien ja neuvoloiden vastaanotoilta.

80-luvulla kuluttajia alkoi kiinnostaa kuntoiluun ja painonhallintaan liittyvät asiat. Vuosikymmenen teemoja olivat Viljavalmisteet kuntoilijan ravinnossa, Viljavalmisteet laihduttajan ruokavaliossa ja Leipä keventää ruokavalion.

1990-luvulla ravitsemusteemat olivat vahvasti esillä Leipäviikoilla. Leivän terveellisyyttä tuotiin esille nostamalla teemoiksi leivän kuidut ja viljan sisältämät vitamiinit sekä kivennäisaineet. Myös hiilihydraatit ja rukiin terveellisyys olivat esillä jo 90-luvulla.

 

Koululaishankkeet ja leipä välipalana

Lapset ja nuoret ovat usein olleet Leipäviikon kohderyhmänä. Tämä on nähtävissä monissa julisteissa 60- ja 70 –luvuilta. 1980 –luvun lopulla vietettiin Nuorten leipävuotta sekä nostettiin esille leivän erinomaisuus välipalana.

2000-luvulle tultaessa Leipätiedotuksen hankkeet ovat näkyneet Leipäviikoilla.  Kouluviljahanke Nauti vapaasti viljasta oli Leipäviikon teemana ja Haukkaa VÄLILLÄ -hanke kehotti Leipäviikolla koululaisia valitsemaan kuitupitoisia leipävälipaloja.

Ruoan alkuperä ja ruokaketjusta viestiminen lapsille ovat olleet teemoina Missä leipä kasvaa aiheella vuosina 1997 ja 2001 sekä vuonna 2013 lasten päästessä Leivän tielle.

 

Makua unohtamatta

Leivän ja ruoan herkullisuutta ei myöskään ole unohdettu Leipäviikoilla. Juhlaleipä ja Juhlapulla olivat teemoina jo 80-luvulla ja Tuliaisleipää on suositeltu viemisiksi useampanakin vuosikymmenenä. Vuoden 2012 teema Nauti hyvällä mielellä keskittyi makuun ja nautintoon. Teema muistutti kuluttajille, että myös herkkuhetket kuuluvat elämään. 

 

Terveenä leivästä -juliste 1960 -luvulta