Valikko

Leipäviikko

Leipäviikolla juhlitaan ruisleipää!

Leipäviikkoa vietetään tänä vuonna 11.–17. syyskuuta ruisleipä -teemalla: Täysjyväruisleipä sisältää paljon ravintoaineita, joilla on suuri merkitys terveyteen. Ruisleipää kannattaa juhlia myös Leipäviikolla (vko 37), sillä kansallisruokanamme se sen varmasti ansaitsee.

Ruista viljelty jo vuosituhansia

Lähi-idässä tehdyt löydökset osoittavat, että viljan viljely on aloitettu rukiilla. Eurfat-joen alueelta, Syyrian Abu Hureirasta löytyneiden rukiinjyvien iäksi on voitu osoittaa jopa yli 11 000 vuotta. Jyvät ovat pyöreämpiä ja suurempia kuin villikasveissa, mikä tarkoittaa, että ihmiset osasivat jo tuolloin jalostaa viljaa.

Suomessa syödään ruista eniten  

Ruista tuotetaan maailmassa noin 20 miljoonaa tonnia vuodessa (FAO), lähinnä leipäviljaksi. Viljely keskittyy pääosin Euroopan itäosiin ja tärkeimpiä tuottajamaita ovat Venäjä, Puola ja Saksa. Suomessa vuotuinen sato on noin 108 miljoonaa kiloa (Luke 2015), josta lähes kaikki menee elintarvikekäyttöön.

Suomalaiset syövät eniten ruista maailmassa, jopa 15-16 kg/as/v. Suomessa ruis jauhetaan pääosin täysjyväjauhoksi, mikä tukee suomalaisten kuidun saantia. Ravintokuidun muita maita korkeampi saanti Suomessa onkin suurelta osin seurausta ruisleivän käytöstä.

Rukiilla vaikutus terveyteen

Ruiskuidun vaikutuksia sairauksien ehkäisyssä tutkitaan maailmanlaajuisesti. Rukiin kuitukompleksit ja lignaaniyhdisteet näyttävät antavan suojaa mm. sydän- ja verisuonitauteja, hormonivälitteisiä syöpälajeja sekä tyypin II diabetesta vastaan.

Rukiin ruosteenharmaat jyvät ovat kuorettomia. Ravintoaineiden imeytymisen edistämiseksi ja vatsavaivojen välttämiseksi rukiin kypsentäminen on suositeltavaa. Kypsentäminen ei hävitä rukiissa olevia arvokkaita ravintoaineita, vaan itseasiassa parantaa niiden imeytymistä. Ilman keittämistä nautitut viljat saattavat aiheuttaa ikäviä vatsavaivoja, kuten ilmavaivoja ja vatsanpuruja.

 

Leipäviikolle ruis -materiaalia

Leipäviikon materiaaleiksi on mahdollista tilata herkullinen ruisleipä -juliste (koko A2) sekä informatiivinen pöytäpuhuja ruisleivän faktoista infograafin muodossa. Myös edellisten vuosien materiaalia, kuten värikästä kuituympyrää (Leipäviikko 2015) on saatavilla. Materiaaleja voi tilata sähköpostitse terhi.virtanen@leipatiedotus.fi