Valikko

Leipä ravitsemuksessa

Täysjyväviljasta ravintokuitua

 

Täysjyvävilja on ensisijaisesti erinomainen kuidun lähde. Kuidun määrä on suurempi kuin kasviksissa, joiden kuitupitoisuus tavallisesti on enintään 6 %. Täysjyväviljatuotteiden kulutus on kiistattomasti hyvä tapa lisätä kuidunsaantia nykyisestä.

Täysjyvävehnän kuitupitoisuus on 9–17 %. Vehnän kuitu on pääosin liukenematonta kuitua ja resistenttiä tärkkelystä. Kaura ja ohra sisältävät veteen liukenevaa beetaglukaanikuitua. Kauran beetaglukaanipitoisuus on 3–7 % ja ohran 3–11 %. Rukiin kuitupitoisuus on 10–15 %. Ruis sisältää sekä liukoista että liukenematonta kuitua ja pääosa sen kuidusta on osittain liukenevaa arabinoksylaania.

Lisätietoa kuidusta löytyy Tietoa leivästä -osiosta.

http://www.leipatiedotus.fi/tietoa_leivasta/leipa_ja_vilja_ravitsemuksessa/kuitukompleksi