Valikko

Leipä ravitsemuksessa

Miten täysjyvävilja vaikuttaa?

 

Täysjyvän sairauksilta suojaava ja terveyttä edistävä vaikutus voi välittyä eri mekanismien kautta, joita ovat esimerkiksi

  • yhden yhdisteen vaikutus terveyteen
  • suoliston kautta
  • bioaktiivisten yhdisteiden yhteisvaikutuksena

 

Täysjyvävilja sisältää runsaasti ravintokuitua, antioksidantteja, syöpää estäviä yhdisteitä eli antikarsinogeeneja ja magnesiumia. Nämä kaikki yhdisteet yksin tai yhdessä saattavat olla sairauksilta suojaavia. 

Vaikutus voi välittyä myös suoliston kautta. Täysjyväviljatuotteiden sisältämä kuitu ja resistentti tärkkelys käyvät eli fermentoituvat suolistobakteerien toiminnan ansiosta. Käyminen lisää butyraatin muodostumista paksusuolessa, mikä saattaa estää syöpäkasvaimen kasvua.

Fytiinihappo, lektiinit, tanniinit, saponiinit ja entsyymi-inhibiittorit voivat positiivisesti vaikuttaa tärkkelyksen pilkkoutumiseen ja siten verensokeritasoon. Hitaasti energiaa vapauttavien täysjyvätuotteiden nauttimisen aterialla on osoitettu nostavan maltillisemmin verensokeritasoa seuraavalla aterialla.

Täysjyvävilja sisältää suuren määrän bioaktiivisia yhdisteitä, joista osan pitoisuus on niin pieni, ettei niillä ole vaikutusta. Tutkimuksissa on esitetty, että bioaktiiviset yhdisteet saisivat aikaan yhteisvaikutuksen, jolla olisi terveyttä edistävä vaikutus maha-suolikanavaan, sydän- ja verisuonisairauksiiin, glukoosiaineenvaihduntaan ja painonhallintaan.

 

Fardet A. 2010. New hypotheses for the health-protective mechanisms of whole-grain cereals: what is beyond fibre? Nutr Res Rev 23(1):65–134.