Valikko

Leipä ravitsemuksessa

Leipä ja laktoosi-intoleranssi

 

Joillakin ihmisillä suolisto ei tuota riittävästi maitosokeria eli laktoosia hajottavaa entsyymiä, laktaasia. Hajoamaton laktoosi kulkeutuu paksusuoleen aiheuttaen erilaisia oireita, kuten ilmavaivoja, turvotusta, vatsakipua ja ripulia. 

Laktoosi-intoleranssi ei ole sairaus. Laktaasientsyymin aktiivisuus on eriasteisesti alentunut noin 17 %:lla suomalaisista (ja 100 %:lla japanilaisista). Suuri osa suomalaisista sietää kuitenkin pieniä määriä, alle 7 g laktoosia kerralla (maitolasillisessa on 10 g laktoosia). Noin 4 %:lla jo pienikin määrä laktoosia saattaa aiheuttaa oireita. Laktoosia sisältävä ruoka ei ole vaarallista, vaikka se aiheuttaakin kiusallisia vaivoja. Laktoosin sietoa parantaa samanaikaisesti nautittu muu ruoka.

Veteen leivottu leipä on laktoositonta. Sitä voi syödä rajoituksetta. Joihinkin leipiin ja leipomotuotteisiin, kuten ranskanleipään, paahtoleipään ja karjalanpiirakoihin käytetään maitojauhetta värin ja rakenteen parantamiseksi. Maitovalmisteita sisältävässä leipäviipaleessa on laktoosia alle 0,5 g eli lähes kaikki laktoosi-intolerantit voivat käyttää sitä.

 

Taulukko 46. Ruokien laktoosipitoisuuksia.

Tuote Määrä Laktoosia
Maito 1 dl 5 g
Kerma 1 dl 3–4 g
Piimä/viili 1 dl 3,5 g
Rahka 1 dl 3,2 g
Jäätelö 1 dl 3 g
Leipäjuusto 100 g 2,6 g
Raejuusto 1 dl 1,6 g
Kypsytetyt juustot   0 g
Maitoon leivottu leipä tai pulla 1 viipale alle 0,5 g
Karjalanpiirakka 1 kpl alle 0,5 g
Veteen leivottu leipä tai pulla, 
joka sisältää voita tai margariinia
1 viipale 0,01 g
Veteen leivottu leipä   0 g

 

Pullankin voi leipoa maidottomana.