Valikko

Leipä ravitsemuksessa

Kuitu

 

Ravintokuitu on se osa ravinnosta, joka ei pilkkoudu suolistossa ruoansulatusentsyymien vaikutuksesta. Se kulkeutuu paksusuoleen, jossa suolistobakteerit hajottavat ja käyttävät sitä ravinnokseen sekä muodostavat siitä erilaisia käymistuotteita.

Ravintokuitua on vain kasvikunnan tuotteissa: soluseinämissä, kuorikerroksissa ja tukirakenteissa. Ravintokuitu koostuu useista erilaisista kemiallisista yhdisteistä, jotka jaetaan liukoisuuden mukaan vesiliukoisiin (hyytelöä muodostaviin eli geeliytyviin) ja veteen liukenemattomiin. Kasvikunnan tuotteissa on aina molempia kuitulaatuja, mutta eri suhteissa. Liukoisella ja liukenemattomalla kuidulla on omat fysiologiset vaikutuksensa ihmisessä. Suositeltava kuidun saanti on 25–35 g/vrk.

Elintarvikkeet, jotka sisältävät runsaasti kasviperäistä kuitua, ovat myös hyviä vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä. Kuitu on hyvä ruuan monipuolisuuden mittari. Terve ihminen saa riittävästi kuitua tavallisesta ruoasta ilman lääkkeenomaisia kuituvalmisteita. Kuidusta ei saada energiaa. Kuidut lisäävät ulosteen määrää ja ehkäisevät useiden suolistosairauksien syntymistä.

Runsas tietopaketti kuidusta avautuu oheisen valikon kautta.

 

Suomalaiset saavat suuren osan kuidustaan ruisleivästä.