Valikko

Leipä ravitsemuksessa

Kuitu ravitsemus- ja terveysväitteissä

 

Terveysväite on väite, jossa todetaan, esitetään tai annetaan ymmärtää, että elintarvikkeen tai elintarvikeryhmän tai ainesosan ja terveyden välillä on yhteys. Niiden tulee täyttää EU-asetuksen 1924/2006 ehdot. Euroopan elintarvike turvallisuusviranomainen EFSA arvioi tieteellisen näytön perusteella terveysväitteet ja Euroopan komissio tekee päätöksen väitteen hyväksymisestä tai hylkäämisestä. 

Lisää tietoa ravitsemus- ja terveysväitteistä täällä: Ravitsemus- ja terveysväitteet.

 

Kuitua koskevia ravitsemusväitteitä ovat

  • runsaskuituinen (elintarvikkeen tulee sisältää kuituja vähintään 6g/100g tai 3g/100kcal)
  • kuidun lähde (elintarvikkeen tulee sisältää kuituja vähintään 3g/100g tai 1,5g/100kcal)


Seuraavat kuitua koskevat terveysväitteet ovat hyväksyttyjen väitteiden listalla:
 

  • Kauran beetaglukaani edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina.


Väite voidaan esittää vain elintarvikkeesta, joka sisältää vähintään 1 g:n kaurasta peräisin olevaa beetaglukaania määriteltyä annosta kohti. Jotta väite voidaan esittää, kuluttajalle on ilmoitettava, että edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 3 g kaurasta peräisin olevia betaglukaaneja.
 

  • Kaurasta ja ohrasta peräisin olevien beetaglukaanien nauttiminen osana ateriaa auttaa vähentämään veren glukoosipitoisuuden kohoamista kyseisen aterian jälkeen.


Väite voidaan esittää vain elintarvikkeesta, joka sisältää vähintään 4 g kaurasta ja ohrasta peräisin olevia betaglukaaneja kutakin 30 g:aa imeytyvää hiilihydraattia kohti määritellyssä annoksessa osana ateriaa. Jotta väite voidaan esittää, kuluttajalle on ilmoitettava, että edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla kaurasta ja ohrasta peräisin olevia betaglukaaneja osana ateriaa.
 

  • kaurajyvän kuitu, ohrajyvän kuitu ja vehnälesekuitu edistävät ulostemassan lisääntymistä.
  • Ruiskuitu edistää suolen normaalia toimintaa.


Väitteet voidaan esittää vain elintarvikkeesta, joka sisältää kyseistä kuitua runsaasti asetuksen (EY) N:o 1924/2006 liitteessä olevassa luettelossa mainitun väitteen RUNSASKUITUINEN mukaisesti.
 

  • Vehnälesekuitu auttaa kiihdyttämään suoliston toimintaa.


Väite voidaan esittää vain elintarvikkeesta, joka sisältää kyseistä kuitua runsaasti asetuksen (EY) N:o 1924/2006 liitteessä olevassa luettelossa mainitun väitteen RUNSASKUITUINEN mukaisesti. Jotta väite voidaan esittää, kuluttajalle on ilmoitettava, että väitetty vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin vähintään 10 g vehnälesekuitua.

Euroopan komission sivulla on ajantasainen lista kaikista hyväksytyistä terveysväitteistä. Katso linkki