Valikko

Leipä ravitsemuksessa

Leipä ja keliakia

 

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän (myös speltin, durum- ja emmervehnän), ohran ja rukiin sisältämä proteiini, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion. Tällöin ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. Keliakian tarkkaa syntymekanismia ei vielä tunneta, mutta sen puhkeamiseen tarvitaan tietty perinnöllinen alttius ja gluteeni. Lisäksi taudin puhkeamiseen vaikuttaa mahdollisesti vielä jokin muu tekijä, jota ei vielä tunneta.  Keliakiaa sairastaa 2% suomalaisesta väestöstä, mutta diagnosoituja keliaakikkoja on vasta hieman yli 30 000.

Ihokeliakia (dermatitis herpetiformis) on keliakian iholla esiintyvä ilmentymä. Ihokeliakiassa iholle nousee pienirakkulainen, voimakkaasti kutiseva ihottuma. Tämän ihottuman mielipaikkoja ovat polvet, kyynärpäät, pakarat, hiuspohja ja hartiat. Ihottuma koostuu punoittavista läiskistä ja näpyistä sekä pienistä rakkuloista. Raavittaessa rakkulat rikkoutuvat helposti, jonka jälkeen ne paranevat rupeutumalla.

Keliakia voi alkaa missä iässä tahansa, lapsena, työikäisenä tai vasta myöhemmällä iällä. Nykyisin suurin osa keliaakikoista diagnosoidaan aikuisiässä.

 

Keliakian hoitona keliakiaruokavalio

Keliakian ja ihokeliakian ainoa hoito on elinikäinen gluteeniton eli keliakiaruokavaliohoito. Ruokavaliohoitoa ei tule aloittaa edes kokeeksi ennen koepalasta tehtyä diagnoosia.

Keliakiaruokavalio sisältää gluteenittomia elintarvikkeita, erittäin vähägluteenisia elintarvikkeita sekä gluteenitonta kauraa eli kauraa, joka ei ole tuotantoprosessin missään vaiheessa kontaminoitunut gluteenipitoisilla viljoilla. Tästä kaurasta käytettiin aiemmin nimitystä puhdaskaura.

Ruokavalio-ohjauksen tavoitteena on ensisijaisesti korjata ohutsuolen limakalvovaurio ja estää välittömien, elämää haittaavien oireiden ilmaantuminen (vatsaoireet, ihottuma, huono ravitsemustila, painon lasku, alhainen hemoglobiini-arvo). Elinikäinen, ehdoton keliakiaruokavalio ehkäisee hoitamattoman keliakian aiheuttamia lisäsairauksia (mm. osteoporoosi, hedelmättömyys, pahanlaatuiset kasvaimet).

Koska keliakia on elinikäinen sairaus ja gluteeniton ruokavalio on sen ainoa hoito, on ruokavalion koostamisessa hyvä kiinnittää huomiota sen kokonaisterveellisyyteen. Keliaakikoita koskevat samat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan antamat suositukset ruokavalion koostamisesta ja ravintoaineiden saannista kuin koko väestöä yleensä. Jos keliaakikon ruokavalio koostetaan suositusten mukaisesti, ei keliaakikko tarvitse ravintolisävalmisteita. Joskus voi olla tarpeen kuitulisän tai kalsium- tai D-vitamiinivalmisteen käyttö. Ruokavaliohoidon alkuvaiheessa tukena voi olla monivitamiinivalmiste. Terveellisen gluteenittoman ruokavalion perusta ovat gluteenittomat täysjyväviljavalmisteet sekä kasvikset, marjat ja hedelmät. Ne kuuluvat jokaiselle aterialle. Lisäksi ruokavalio sisältää kohtuudella vähärasvaisia tai rasvattomia maitovalmisteita, kalaa sekä vähärasvaista lihaa sekä kasvirasvaa.

Keliakialiiton sivuilta www.keliakialiitto.fi saa lisätietoa keliaakikoille soveltuvista tuotteista ja ainesosista.

 

    Gluteenittomat tuotteet tunnistaa Keliakialiiton myöntämästä merkistä. Keliakialiitto.