Valikko

Leipä ravitsemuksessa

Täysjyväviljan terveysvaikutukset

 

Täysjyvän nauttiminen pienentää monien kroonisten sairauksien riskiä sekä edistää painonhallintaa. Se miten täysjyvävilja vaikuttaa, ei ole täysin selvää, mutta sairauksilta suojaava vaikutus voi välittyä eri mekanismien kautta.

 

Täysjyväviljan nauttiminen pienentää riskiä sairastua:

  • sydän- ja verisuonitauteihin
  • tyypin 2 diabetekseen
  • syöpään
     

Lisäksi täysjyväviljan nauttiminen

  • auttaa painonhallinnassa
  • parantaa suoliston toimintaa

 

Tutkimusten mukaan täysjyväviljan kulutus suojaa lihavuudelta, tyypin 2 diabetekseltä, sydän- ja verisuonisairauksilta ja joiltakin syöpätyypeiltä, etenkin ruoansulatuskanavan syövältä. Vahvinta tutkimusnäyttö on tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä. Täysjyväviljan käytön lisääminen on yhteydessä suolistoterveyteen, pienempään painoindeksiin, veren rasva-arvojen parantumiseen, insuliinin parempaan tuottoon. Lisäksi käyttö vähentää joitakin sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä. Mahdollisimman vähän prosessoidun täysjyväviljan käyttö voi lisätä kylläisyyden tunnetta, mikä on tärkeää painonhallinnassa.

Fardet A. 2010. New hypotheses for the health-protective mechanisms of whole-grain cereals: what is beyond fibre? Nutr Res Rev 23(1):65–134.