Valikko

Tietoa leivästä

Näkkileivät ja hapankorput

 

Näkkileipä on hyvin säilyvä kuiva ja rapea leipä, joka valmistetaan tavallisesti täysjyvärukiista. Näkkileipävalikoimaan kuuluu ohutta, keskipaksua ja paksua, happamatonta, lievästi ja voimakkaasti hapanta, eri tavoin maustettua, keveämmin ja voimakkaammin paistettua leipää. Hapankorput ovat ohuempia paahdettuja versioita näkkileivästä.

Ruiskorppujen lisäksi valmistetaan myös erilaisia ruokakorppuja graham- ja valkeista vehnäjauhoista.

Kuivaleivissä on nykyisin monia vaihtoehtoja. Tarjolla on mm. ruisnachoja ja -sipsejä. Ne ovat tervellinen vaihtoehto napostelutuotteille.

 

Näkkileivän ja hapankorpun valmistus

Näkkileipää voidaan valmistaa rukiin lisäksi erilaisista viljaseoksista. Yleensä valmistusaineina ovat täysjyväruisjauho, vesi, hiiva ja suola. Näkkileipää voidaan valmistaa erilaisilla tekniikoilla, joita ovat hiivanostatus, hiivaton jääleipämenetelmä sekä hapanjuurivalmistus.

Nostatuksen jälkeen taikina muokataan eli valssataan ohuiksi levyiksi ja pinta koristellaan. Tämän jälkeen leivät paistetaan nopeasti ja lopputuloksena saadaan pehmeää leipää. Näkkileivän lopullinen kuiva rakenne muodostuu kuivauksen aikana, jolloin leivän kosteuspitoisuus alennetaan 6–10 %:iin. Hapankorppuja valmistettaessa revitään pinta- ja pohjakuori paiston jälkeen eroon toisistaan, kuivataan ja ruskistetaan miedossa uuninlämmössä.