Valikko

Tietoa leivästä

Suola

 

Suolan määrä ilmoitetaan aineisosaluettelossa natriumin kokonaismääränä (lisätty suola ja luontainen natrium) suolaekvivalentteina. Suolan määrä saadaan laskemalla = 2,5 x Na. Muutos pakkausmerkintöihin näiltä osin tapahtui 13.12.2016.

Voimakassuolaisuus/vähemmän suolaa

Elintarvikkeisiin, joissa suolan määrää on vähennetty vähintään 25 % vastaavaan tuotteeseen verrattuna, voi käyttää merkintää "suolaa vähennetty" tai "vähemmän suolaa". Suomessa vertailu tehdään lähtökohtaisesti voimakassuolaisuudelle asetettuihin raja-arvoihin, joten vertailutuotetta ei ole tarpeen esittää.

Mikäli elintarvike ylittää asetetut rajat, on pakkaukseen lisättävä merkintä "voimakassuolainen" tai "lisätty paljon suolaa".

 

Taulukko: "Voimakassuolainen"ja "vähemmän suolaa" rajat ennen ja jälkeen 13.12.2016.

Ennen 13.12.2016 Voimakassuolainen, % (yli) Vähemmän suolaa, % (enintään)
Ruokaleivät*  1,2 0,9
Näkkileivät ja hapankorput 1,6 1,2

Aamiaisviljavalmisteet

1,6 1,2

 

Jälkeen 13.12.2016 Voimakassuolainen, % (yli) Vähemmän suolaa, %(enintään)
Ruokaleivät* 1,1 0,83
Näkkileivät ja hapankorput 1,4 1,1

Aamiaisviljavalmisteet

1,4 1,1

 

* Ruokaleipien ryhmään kuuluvat myös croissantit sekä pita- ja tortillaleivät. Suolan määrää ei sen sijaan tarvitse merkitä esimerkiksi korppuihin ja voileipäkekseihin.

Lähde: Elintarviketieto-opas (PDF ladattavissa tältä sivulta)

 

Vähemmän suolaa sisältävät leivät

Pääkaupunkiseudulla myytäviä vähemmän suolaa sisältäviä leipiä on koottu listaan. Osa leivistä on myynnissä myös muualla. 

Listan (PDF) voi ladata ja tulostaa tältä sivulta.