Valikko

Tietoa leivästä

Lisäaineryhmät ja yliherkkyys

 

Lisäaineet merkitään ryhmänimen mukaan, joka kertoo kuluttajalle sen käyttötarkoituksesta. Yksi lisäaine voi kuulua useaan eri ryhmään monenlaisten vaikutustensa takia. Pakkausmerkinnöissä elintarvikkeeseen käytetyt lisäaineet merkitään ryhmänimellä, jota täydennetään E-koodilla tai nimellä. E-koodiavaimen voi ladata itselleen Eviran internet-sivuilta.

 

Taulukko 32. Lisäaineiden ryhmänimet käyttötarkoituksen mukaisesti.

Arominvahventeet Nostatusaineet
Emulgointiaineet Paakkuuntumisenestoaineet
Hapettumisenestoaineet Pakkauskaasut
Hapot Pintakäsittelyaineet
Happamuudensäätöaineet Ponneaineet
Hyytelöimisaineet Sakeuttamisaineet
Jauhoparanteet Stabilointiaineet
Kantaja-aineet Sulatesuolat
Kiinteyttämisaineet Säilöntäaineet
Kompleksinmuodostajat Täyteaineet
Kosteudensäilyttäjät Vaahdonestoaineet
Makeutusaineet Vaahdotusaineet
Muunnetut tärkkelykset Värit

 

Lisäaineet ja yliherkkyys

Monet tavallisista ruoka-aineista (liha, maito, vilja ja kala) voivat aiheuttaa allergiaa etenkin lapsilla. Alle 2 % kaikista allergioista johtuu lisäaineyliherkkyydestä. Yliherkkyysoireita, kuten nokkosihottumaa, nuhaa, astmaa, suolisto-oireita ja migreeniä saattavat aiheuttaa säilöntäaineista mm. bentsoehappo E210–E213 ja sorbiinihappo E200–E203. Astmaatikolle oireita voi ilmetä rikkidioksidista ja sulfiitista (E220–E228). Tuoreet elintarvikkeet eivät sisällä lisäaineita.