Lisäaineryhmät ja yliherkkyys
Lisäaineet merkitään ryhmänimen mukaan, joka kertoo kuluttajalle sen käyttötarkoituksesta. Yksi lisäaine voi kuulua useaan eri ryhmään monenlaisten vaikutustensa takia. Pakkausmerkinnöissä elintarvikkeeseen käytetyt lisäaineet merkitään ryhmänimellä, jota täydennetään E-koodilla tai nimellä. E-koodiavaimen voi ladata itselleen Eviran internet-sivuilta.
Taulukko 32. Lisäaineiden ryhmänimet käyttötarkoituksen mukaisesti.
| Arominvahventeet | Nostatusaineet | 
| Emulgointiaineet | Paakkuuntumisenestoaineet | 
| Hapettumisenestoaineet | Pakkauskaasut | 
| Hapot | Pintakäsittelyaineet | 
| Happamuudensäätöaineet | Ponneaineet | 
| Hyytelöimisaineet | Sakeuttamisaineet | 
| Jauhoparanteet | Stabilointiaineet | 
| Kantaja-aineet | Sulatesuolat | 
| Kiinteyttämisaineet | Säilöntäaineet | 
| Kompleksinmuodostajat | Täyteaineet | 
| Kosteudensäilyttäjät | Vaahdonestoaineet | 
| Makeutusaineet | Vaahdotusaineet | 
| Muunnetut tärkkelykset | Värit | 
Lisäaineet ja yliherkkyys
Monet tavallisista ruoka-aineista (liha, maito, vilja ja kala) voivat aiheuttaa allergiaa etenkin lapsilla. Alle 2 % kaikista allergioista johtuu lisäaineyliherkkyydestä. Yliherkkyysoireita, kuten nokkosihottumaa, nuhaa, astmaa, suolisto-oireita ja migreeniä saattavat aiheuttaa säilöntäaineista mm. bentsoehappo E210–E213 ja sorbiinihappo E200–E203. Astmaatikolle oireita voi ilmetä rikkidioksidista ja sulfiitista (E220–E228). Tuoreet elintarvikkeet eivät sisällä lisäaineita.
