Lisäaineryhmät ja yliherkkyys
Lisäaineet merkitään ryhmänimen mukaan, joka kertoo kuluttajalle sen käyttötarkoituksesta. Yksi lisäaine voi kuulua useaan eri ryhmään monenlaisten vaikutustensa takia. Pakkausmerkinnöissä elintarvikkeeseen käytetyt lisäaineet merkitään ryhmänimellä, jota täydennetään E-koodilla tai nimellä. E-koodiavaimen voi ladata itselleen Eviran internet-sivuilta.
Taulukko 32. Lisäaineiden ryhmänimet käyttötarkoituksen mukaisesti.
| Arominvahventeet | Nostatusaineet |
| Emulgointiaineet | Paakkuuntumisenestoaineet |
| Hapettumisenestoaineet | Pakkauskaasut |
| Hapot | Pintakäsittelyaineet |
| Happamuudensäätöaineet | Ponneaineet |
| Hyytelöimisaineet | Sakeuttamisaineet |
| Jauhoparanteet | Stabilointiaineet |
| Kantaja-aineet | Sulatesuolat |
| Kiinteyttämisaineet | Säilöntäaineet |
| Kompleksinmuodostajat | Täyteaineet |
| Kosteudensäilyttäjät | Vaahdonestoaineet |
| Makeutusaineet | Vaahdotusaineet |
| Muunnetut tärkkelykset | Värit |
Lisäaineet ja yliherkkyys
Monet tavallisista ruoka-aineista (liha, maito, vilja ja kala) voivat aiheuttaa allergiaa etenkin lapsilla. Alle 2 % kaikista allergioista johtuu lisäaineyliherkkyydestä. Yliherkkyysoireita, kuten nokkosihottumaa, nuhaa, astmaa, suolisto-oireita ja migreeniä saattavat aiheuttaa säilöntäaineista mm. bentsoehappo E210–E213 ja sorbiinihappo E200–E203. Astmaatikolle oireita voi ilmetä rikkidioksidista ja sulfiitista (E220–E228). Tuoreet elintarvikkeet eivät sisällä lisäaineita.
