Valikko

Tietoa leivästä

Ravintoarvomerkinnät

 

Ravintoarvojen merkintä muuttuu pakolliseksi pakatuissa elintarvikkeissa 13.12.2016 alkaen. Uusia vaatimuksia on tullut noudattaa kuitenkin jo 13.12.2014 lähtien, mikäli pakkaukseen merkitään ravintoarvotietoja, käytetään terveys- tai ravitsemusväitettä tai elintarviketta on täydennetty ravitsemuksellisesti (vitamiinit tai kivennäisaineet).

 

Pakolliset ravintoarvomerkinnät

Ravintoarvomerkinnät tulee esittää yhtenä selkeänä kokonaisuutena alla näkyvän mallin mukaisesti. Tiedot on annettava sataa (100) grammaa tai millilitraa kohden. Lisäksi tiedot voi antaa annosta tai leipäpalaa kohden, mikäli annoksen koko ja kulutusyksikköjen määrä on myös näkyvissä.  Mikäli ravitsemus- tai terveysväite esitetään muusta kuin ravintoarvoilmoitukseen kuuluvista ravintoaineesta, tulee myös sen määrä ilmoittaa lähellä ravintoarvoilmoitusta.

Kaikki mallin mukaiset merkinnät on löydyttävä esitetyssä järjestyksessä. 

 

LEIPÄNEN –paahtoleipä

Ravintoaine Ravintosisältö / 100g Huomioitavaa
Energia 840 kJ / 200 kcal Energia tulee ilmoittaa sekä kilojouleina (kJ) että kilokaloreina (kcal)
Rasva 3,8 g Kerta- ja monityydyttymättömien rasvojen määrän ilmoittaminen on vapaaehtoinen lisätieto.
- josta tyydyttynyttä 0,7 g  
Hiilihydraatit 55 g Sokerin alakohtana voi ilmoittaa polyolien ja tärkkelyksen määrät. Ravintokuidun määrä voidaan haluttaessa ilmoittaa hiilihydraattien ja proteiinin välissä.
- joista sokereita 4 g  
Proteiini 8,8 g Elintarvikkeen sisältämästä suolastailmoitetaan sekä elintarvikkeeseen lisätty suola että sen luontaisesti sisältämä natrium suolana. Laskukaava: kokonaisnatriumpitoisuus x 2,5. Jos elintarvikkeen suolapitoisuus johtuu yksinomaan luontaisesti esiintyvästä natriumista, se voidaan mainita lähellä ravintoarvoilmoitusta. 
Suola 1,1 g  

 

Vitamiinit ja kivennäisaineet

Vitamiinien ja kivennäisaineiden määrä voidaan ilmoittaa vain, jos niitä esiintyy elintarvikkeessa merkitseviä määriä. Niiden paikka on luettelon viimeisenä. Merkitsevän määrän laskemisessa käytetään elintarviketietoasetuksessa olevia päivittäisen saannin vertailuarvoja (ks. alla). 

 

Energian ja ravintoaineiden saannin vertailuarvot (RI = Referance Intake)

Energian ja ravintoaineiden saannin vertailuarvo kertoo kuinka paljon 100 g/ 100 ml/ annoksen/ kulutusyksikön sisältämä energia ja tai ravintoaineiden määrä on suositeltavasta päivittäisestä energiantarpeesta. Vertailuarvot pohjautuvat aikuisen keskivertokäyttäjän päivittäiseen saantiin, joka on noin 8400 kJ / 2000 kcal. Kuidulle ei ole esitetty saannin ver­tailuarvoa, joten sitä ei voi silloin esittää saannin vertailuarvosta. Energiasisältö ja ravintoaineiden saannin vertailuarvot on määritelty vain aikuisille. Käytettävien käsitteiden yhdenmukaistamiseksi ja selkiyttämiseksi termiä ”ohjeellinen päivittäinen määrä” tai lyhennettä GDA (Guideline Daily Amount) ei saa enää käyttää, vaan ”saannin vertailuarvo” ja RI korvaavat ne kaikissa pakkausmerkinnöissä.

 

Mistä tarvittavat ravintoarvotiedot saadaan?

Ravintoarvotiedot perustuvat tavallisesti valmistajan tekemiin analyyseihin. Etenkin tapauksissa, joissa elintarviketta markkinoidaan terveys- tai ravitsemusväitteellä, on laboratorioanalyysien teettäminen suositeltavaa. Jos analyysien tekeminen tai teettäminen ei ole mahdollista, ravintoarvot tulee laskea käytettyjen ainesosien keskiarvolukujen tai yleisesti hyväksytyn tiedon perusteella.

Kattava ainesosien ja valmiiden tuotteiden ravintoarvoja sisältävä tietolähde on esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä Fineli-tietopankki: www.fineli.fi.